Donald Trump vs. Joe Biden. Cele 6 state care vor decide soarta alegerilor prezidentiale din SUA

Donald Trump vs. Joe Biden. Cele 6 state care vor decide soarta alegerilor prezidentiale din SUA

La fel ca în urmă cu 4 ani, victoria candidaților se poate tranșa în „swing states”, statele cu un număr mare de electori, unde bătălia candidaților este, de regulă, destul de apropiată, deci fără diferențe procentuale semnificative.

Texas: Donald Trump este favorit, cu un avantaj de peste două procente. În ultimele luni, cei doi candidați au fost la un moment dat la egalitate. Cu 38 de electori, Texas este un teritoriu pe care republicanii și-au pus puternic amprenta. Democrații au obținut victoria în Texas ultima oară în 1976, pe vremea lui Jimmy Carter. În ciuda acestui fapt, analiștii atenționează asupra faptului că nu trebuie neglijate șansele democraților, care se pot baza în special pe populația hispanică, aflată pe un trend ascendent din punct de vedere al numărului,în ultimii ani.

Florida: Este un veritabil „swing state”, în care diferența, potrivit ultimelor sondaje, este extrem de mică între cei doi candidați. Are 29 de electori, motiv pentru care reprezintă o miză extrem de importantă. 48,3%, respectiv 46,9% în favoarea lui Biden arată ultimele estimări.

Ohio: Cu 18 electori, Ohio reprezintă o importantă miză pentru taberele republicane și democrate. La ultimele două alegeri, opțiunile au fost împărțite. În 2012 cetățenii din Ohio au votat Obama, iar în 2016 Trump. Și aici, Biden conduce în sondaje, însă cu un avantaj destul de modest.

Georgia: Un stat cu 16 electori, câștigat în mod tradițional de republicani, din 1996. În 2020 însă, calculele ar putea fi date peste cap, în condițiile în care Biden este cotat drept favorit, potrivit RealClearPolitics. Un aspect determinant care ar putea conduce la victoria democraților ar fi evoluțiile demografice. Populația afro-americană constituie 30% din populație.

North Carolina: Are 15 electori, iar cursa este extrem de strânsă, potrivit sondajelor. În ultimele luni, cifrele au oscilat în favoarea unui candidat sau a altuia.

Arizona: În Arizona, stat cu 11 electori, Joe Biden a avut un ușor avantaj în ultimele luni. Cele mai recente grafice reflectă faptul că cei doi candidați se află acum umăr la umăr, cu 47% în intențiile de vot.

Pennsylvania (20 de electori), New York (29 de electori), Michigan (16 electori) și Wisconsin (10 electori) reprezintă alte mize importante, state în care Joe Biden domină mai clar în sondaje. Totuși, în utlimele luni, avantajul democratului a început să se diminueze. În ce măsură reflectă realitatea cifrele sondajelor, vor afla abia începând de mâine.

Câștigătorul alegerilor prezidențiale SUA are nevoie de cel puțin 270 de electori

Colegiul Electoral este format din 538 de electori. 435 sunt distribuiți în funcție de populația statelor, 100 distribuiți câte 2 pentru fiecare stat american, iar 3 pentru capitala Washington DC. Președintele și vicepreședintele vor fi aleși de cel puțin 270 de electori, adică jumătate + 1.

În cazul în care ambii candidați au câte 269 de electori în Colegiu, Camera Reprezentanților decide următorul președinte.

În 2016, Florida, Phio și Pennsylvania s-au numărat printre statele „indecise”. De asemenea, bătălia mare a fost și în Colorado, Minnesota, Iowa, Wisconsin, New Hampshire, Michigan, Nevada, Colorado și Carolina de Nord.

Urmăriți B1TV.ro și pe