Filmul ”Pe aripile vântului”, considerat rasist, retras de pe platforma de streaming HBO Max

Filmul ”Pe aripile vântului”, considerat rasist, retras de pe platforma de streaming HBO Max
Foto: Captura Youtube/ Pe aripile vantului

Filmul ”Pe aripile vântului”, considerat rasist, retras de pe platforma de streaming HBO Max

Filmul ”Pe aripile vântului” (”Gone With The Wind”) este acuzat de rasism de către unii istorici, iar pelicula a fost retrasă de pe platforma de streaming HBO Max, scrie BBC. Decizia vine chiar în momentul în care în SUA și în multe state din Europa au loc proteste antirasism, după moartea lui George Floyd.”Pe aripile vântului”, apărut în 1938 ca oadaptare a romanului omonim al lui Margaret Mitchell, a primit numeroase premii OScar, fiind considerat o capodoperă a epocii sale.

Filmul ”Pe aripile vântului”, considerat rasist, restras de pe HBO Max

”Pe aripile vântului” (”Gone With The Wind”) al lui Victor Fleming, o adaptare a romanului omonim al lui Margaret Mitchell, a atras multe critici privind rasismul, iar pe fondul protestelor din ultima lună din SUA, după omorârea bărbatului afro-american George Floys de către un polițist, s-a luat decizia retragerii filmului de pe platforma de streaming HBO Max.

Pe aripile vântului(Gone With the Wind) este unul dintre cele mai vizionatefilmedin istoria cinematografiei mondiale, decenii la rând bucurând şi mai bucură încă, milioane de cinefili. Este de asemeniproducţia de filmcare ani la rând, zeci de ani, a deţinut supremaţia reţetei de casă, realizând cele mai mari încasări.

Lungmertrajul de trei ore şi 58 de minute a apărut în 1939 şi este considerat de mulţi universitari cel mai ambiţios şi eficient instrument al revizionismului sudist.

Scenariul este bazat pe dramatismul unei lumi care piere definitiv din istorie,Lumea Suduluicu „părinţii iubitori ai negrilor sclavi” şiLumea Nordului, lumea „liberalilor generoşi” care ştia cămuncitorul salariatpoate fi exploatat mai bine decâtrobul.

În agonia aceastei lumi care piere, există personaje cu firi puternice şi lacome totodată, pasionaţi de a câştiga şi stăpâni caScarlett O’HaraşiButler, care nu se dau înapoi de la nimic pentru a-şi atinge scopurile.

Însă, total opusă acestor egoişti lacomi, dornici de înavuţire prin orice metodă, apare frumuseţea morală aMelaniei, fiinţa plină de bunătate, delicată şi de o eleganţă morală deosebită, ocrotindu-i pe toţi, fără deosebire, dar cel mai mult peAshley, soţul ei, pe care-l iubeşte necondiţionat.Ashley, acel om slab de înger, care nu ştie ce să facă, care nu-i poate spune”nu”pasionatei Scarlett O’Hara, şi pe care firava Melanie se vede nevoită să-l ia sub aripa sa, ocrotind-l.

Şi totuşi, în această lume nebună care piere, se remarcăScarlett O’Hara, o femeie diabolică, plină de defecte, uneori grav imorală, datorită caracterului său irlandez, însă totuşi cea maiumană.

Ea, Scarlett O’Hara, supravieţuieşte, nu se lasă zdrobită de această lume, fiindcă ea a reuşit să o iubească pe cea care i-a făcut cel mai mare rău, şi anume peMelaniecare i-a luat bărbatul visurilor ei, pe nevolniculAshley.

HBO Max consideră că menţinerea acestui film în catalogul său ”fără explicaţii şi fără denunţarea acestei reprezentări ar fi iresponsabilă”.

”Pe aripile vântului este produsul epocii sale şi prezintă prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană”, a declarat marţi pentru AFP un purtător de cuvânt alHBO Max.

Filmul ‘Pe aripile vântului’ a obținut numeroase premii Oscar

Filmul ‘Pe aripile vântului’, interzis acum de HBO Max pe motiv de rasism, a obținut de la premiera sa, în 15 decembrie 1939, zeci de premii.

A primit opt premii Oscar, un record deţinut timp de douăzeci de ani.

Filmul a fost distins cu premii Oscarpentru:

  • Cel mai bun regizor -Victor Fleming

  • Cea mai bună actriţă în rol principal -Vivien Leigh

  • Cea mai bună actriţă în rol secundar -Hattie McDaniel

  • Cel mai bun scenariu -Sidney Howard

  • Cea mai bună cinematografie şi culoare -Ernest Haller,Ray Rennahan

  • Cea mai bună scenografie -Lyle R. Wheeler

  • Cel mai bun montaj -Hal C. Kern,James E. Newcom

  • Cea mai buna imagine

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:59 - Noi probleme pentru Grupul Nordis: Un investitor care a cumpărat 69 de apartamente a reziliat contractele și a obținut executarea silită / Nordis: Există un calendar de plată
17:54 - Alertă cu bombă la Piața Unirii, în zona fântânilor. Traficul este blocat
17:39 - Serghei Lavrov roagă „prietenii africani” să ceară Occidentului anularea sancțiunilor impuse Rusiei
17:31 - Nicolae Ciucă, bilanț la 6 luni de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din UE / Am oferit românilor măsuri ce fac posibilă continuarea investițiilor și protejarea celor vulnerabili (VIDEO)
17:10 - Ambasadorul României în SUA, despre atacul din Texas:„Lumea e îngrozită de ce s-a întâmplat” /Membri ai comunității de români dețin arme
17:09 - Nicolae Ciucă, îndemn pentru aleșii locali liberali: Trebuie să fim aproape de oameni și să răspundem preocupărilor lor. PNL are soluții și își revigorează viața de partid (VIDEO)
16:47 - Nicolae Ciucă: Administrațiile liberale sunt un model în Europa Centrală și de Est / Avem la dispoziție 90 de miliarde, bani europeni. E nevoie de descentralizare și eficiență (VIDEO)
16:44 - Fostul director de Formula 1, Bernie Ecclestone, arestat pentru că deținea o armă în timpul îmbarcării unui zbor spre Elveția
16:32 - Nicolae Ciucă: Succesele din administrație s-au convertit în încredere în politicienii liberali. Faptul că PNL e zi la guvernare se datorează și realizărilor aleșilor locali ai partidului (VIDEO)
16:22 - Parchetul European anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în 15 locații. Prejudiciul calculat de procurori