Criza politică din Israel, la un pas să fie depășită: Benjamin Netanyahu și Benny Gantz ar fi ajuns la un acord privind formarea unui guvern de uniune națională

Criza politică din Israel, la un pas să fie depășită: Benjamin Netanyahu și Benny Gantz ar fi ajuns la un acord privind formarea unui guvern de uniune națională
Foto: Hepta

Cea mai mare criză politică din istoria recentă a Israelului este pe cale să fie depășită după ce mandatul încredinţat lui Benny Gantz, principalul rival al premierului în exercițiu Benjamin Netanyahu, a expirat luni, la miezul nopții. În acest context, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, le-a acordat 48 de ore în plus premierului Benjamin Netanyahu şi fostului său adversar Benny Gantz pentru a forma împreună un guvern, scenariu care permite evitarea declanșării unor noi alegeri anticipate.

Decizia președintelui Reuven Rivlin are loc pe fondul unei înțelegeri între Benny Gantz și Benjamin Netanyahu privind formarea unui guvern de uniune națională în Israel. Aceștia au solicitat președintelui o perioadă de timp suplimentar pentru consultări și negocieri. Astfel, cei doi lideri politici au timp până miercuri la miezul nopţii să ajungă la o înțelegere

Cererea către președinte a fost făcută cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului stabilit de Gantz pentru a forma un guvern, în timp ce cei doi lideri au avut o întâlnire la reședința prim-ministrului, scrie timesofisrael. Președintele Reuven Rivlin a aprobat-o rapid, după ce anterior a respins o solicitare a lui Gantz pentru o prelungire de două săptămâni a negocierilor, când acest termen nu a fost susținut de Netanyahu.

Netanyahu și Gantz au făcut progrese pentru formarea unui guvern de uniune națională

Într-o declarație comună după întâlnirea lor, Netanyahu și Gantz au precizat că au existat „progrese semnificative în discuțiile pentru formarea unui guvern de uniune națională.” Întâlnirea s-a încheiat la scurt timp după miezul nopții, părțile spunând că se vor reuni dimineața cu echipele lor de negociere. Nu există detalii cu privire la compromisurile care au fost făcute.

Gantz, într-o intervenție televizată către națiune, susținută luni seară, înainte de întâlnirea sa cu Netanyahu, l-a implorat pe premier să încerce un acord de coaliție. El a cerut lui Netanyahu să onoreze termenii unui acord despre care a spus că a fost finalizat de ambele părți săptămâna trecută.

„Un acord echitabil a fost stabilit acum câteva zile … o împărțire echitabilă a portofoliilor [care] a pus binele statului înaintea tuturor intereselor noastre personale”, a spus el. „Am ajuns la momentul adevărului. Poporul israelian se așteaptă să lăsăm la o parte diferențele noastre și să lucrăm împreună pentru ei … Istoria nu ne va ierta dacă nu reușim acest lucru. ” Netanyahu, care a cerut din nou un guvern de unitate națională, l-a invitat imediat pe Gantz la reședința sa pentru discuții ulterioare.

BennyGantz, desemnat în martie pentru formarea unui nou guvern

BennyGantz, liderul alianţei Albastru & Alb (centru) din Israel, a fost desemnat în urma ultimelor alegeri anticipate din Israel să formezenoul govern, după cear fi reuşit obţinerea susţinerea necesară (61 de voturi) în Knesset pentru instalarea noului guvern al Israelului.

Rivlin a organizat consultări cu parlamentarii din Israel, în urma cărora61 de membri ai Knesset l-au recomandat pe Benny Gantz, spre deosebire de 58 de parlamentari, care au recomandat actualul prim-ministru și șeful Likud, Benjamin Netanyahu, se mai arată în anunț. Un membru al parlamentului nu a oferit o propunere.

Rezultatele alegerilor anticipate de la 2 martie au confirmat un ușor avans al premierului în exercitiu, Benjamin Netanyahu, dar acesta nu a reușit să obțina sprijinul a 61 de parlamentari, pragul necesar pentru formarea unui guvern.

În toamna anului 2019, Reuven Rivlin, l-a desemnat tot pe Benny Gantz să formeze Guvernul, acesta nereușind însă să formeze o coaliție guvernamentală, fapt ce a condus la declanșarea de alegeri legislative pentru a treia oară consecutiv.

Trei runde de alegeri anticipate au fost organizate din luna aprilie a anului trecut fără a reuși să configureze o majoritate clară care să pună punct impasului politic ce a lăsat Israelul timp de un an cu un guvern de tranziție cu putere limitată.