Opoziția poloneză cere anularea rezultatului de la prezidențiale și reluarea alegerilor. Creștin-conservatorul Andrzej Duda a câștigat un nou mandat de președinte în 12 iulie

Opoziția poloneză cere anularea rezultatului de la prezidențiale și reluarea alegerilor. Creștin-conservatorul Andrzej Duda a câștigat un nou mandat de președinte în 12 iulie
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Principala formațiune de opoziție din Polonia, Platforma Civică (PO), a anunțat joi că a cerut Curții Supreme poloneze să declare recentele alegeri prezidențiale nedrepte și să le anuleze, pentru ca ulterior să declanșeze un nou scrutin.

Opoziția poloneză cere anularea rezultatului de la prezidențiale și reluarea alegerilor

PO se declară drept o formațiune centristă, iar candidatul său la alegerile prezidențiale, Rafal Tzaskowski, primarul Varșoviei, a pierdut finala scrutinului din 12 iulie în fața președintelui în exercițiu, suveranistul Andrzej Duda, un aliat al partidului polonez de guvernământ, PiS (Lege și Justiție), cu 49% la 51% din voturile valabil exprimate.

Cu toate acestea, opoziția susține că guvernul creștin-conservator a încălcat regulile, pe motiv că ar fi implicat prea mult în campanie administrația de stat și televiziunea publică TVP.

„Nivelul a fost comparabil cu campaniile din Belarus și Rusia”, susține, pentru Reuters, Jan Grabiec, purtătorul de cuvânt al PO, care a confirmat că a fost înaintată o plângere în justiție.

Martyna Luczak, purtătoare de cuvânt a Curții Supreme poloneze, a precizat că plângerea înaintată de PO a ajuns pe masa instanței, printre alte „peste 5.800 de obiecții” primite din partea votanților: „Este înregistrată, dar încă nu a fost fixată nicio dată pentru vreo înfățișare a curții cu privire la această obiecție”.

Guvernul PiS neagă orice fel de fraudă electorală. De partea cealaltă, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, numit în trecut și „Oficiul pentru alegeri libere”, susține că postul public de televiziune TVP a fost folosit ca un instrument de campanie pentru Andrzej Duda.

Andrzej Duda și guvernul PiS implementează adesea linii politice contrare viziunilor promovate de administrația centrală a UE. Victoria președintelui în exercițiu dă un nou imbolb executivului polonez în continuarea reformelor creștin-conservatoare, dar și a celor din zona judiciară – despre care Comisia Europeană susține că încalcă standardele democratice comunitare, pentru că politicul va avea o putere prea mare asupra justiției. De partea cealaltă, PiS susține că reformele sunt îndreptate tocmai spre eradicarea corupției din sistem.

Duda și Traszkowski, reprezentanții a două curente de gândire diferite

Campania electorală și rezultatul scrutinului au reflectat diviziunile din societatea poloneză la nivel de viziuni și valori sociale, în condițiile în care Andrzej Duda, un naționalist creștin-conservator, și Rafal Traszkowski, un globalist progresist, s-au aflat la doar circa două procente distanță unul de celălalt.

Dacă Duda le promitea polonezilor că nu va permite niciodată căsătoriile între persoanele de același sex, comparând ideologia de gen cu bolșevismul, Traszkowski s-a remarcat drept un adevărat opozant al politicilor anti-avort și este de acord și cu mariaje non-heterosexuale.

În timp ce Duda și PiS au intrat în mai multe clinciuri cu Bruxellesul, Traszkowski și PO militează pentru o reapropiere a Poloniei de Uniunea Europeană din acest punct de vedere.