Republica Moldova: Nominalizarea oligarhului Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, respinsă de preşedintele Nicolae Timofti (VIDEO)

Republica Moldova: Nominalizarea oligarhului Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, respinsă de preşedintele Nicolae Timofti (VIDEO)
Foto: nfomoldova.net

Candidatura lui Vlad Plahotniuc la postul de prim-ministru al Republicii Moldova a fost respinsă de vătre președintele Nicolae Timofti.

Acesta a invocat ca motiv o hotărâre din 2013 a Curții Constituționale, care spune că asupra persoanelor care candidează la funcția de prim-ministru nu trebuie să planeze suspiciuni de corupție. Iar numele lui Vlad Plahotniuc apare în foarte multe scandaluri din Republica Moldova legate de spălări de bani sau privatizări ilegale şi în consecinţă nu respectă criteriile de integritate.

Este un gest de mare curaj al preşedintelui, în condiţiile în care o hotărâre recentă a Curţii Constituţionale îl obliga să desemneze un premier propus de majoritate. Iar Vlad Plahotniuc, omul care controlează media şi justiţia din Republica Moldova, s-a asigurat că are parte de o majoritate cumpărând mai mulţi parlamentari moldoveni.

Vezi AICI detalii despre relaţia lui Vlad Plahotniuc cu Rusia dar şi cu fostul premier român Victor Ponta

Vitalie Călugăreanu, jurnalist din Republica Moldova, a intrat într-o conferință telefonică la emisiunea România ACUM, de la postul de televiziune B1 TV. Acesta a discutat despre situația actuală din Republica Moldova și despre faptul că președintele Timofti a refuzat candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim ministru al Republicii Moldova.

„Azi de dimineață au fost două tabere de manifestanți, una adusă cu autocarele de către partidul democrat, alta care a venit la apelul platformei civice Demnitate și Adevăr, unii care să exercite presiuni asupra președintelui pentru a-l numi pe Vlad Plahotniuc în funcția de premier, cealalți să îl facă pe Timofti să respingă candidatura lui Vlad Plahotniuc, dar și altă candidatură pe care ar propune-o acest partid.

În acest moment, avem poziția partidului democrat și anume că Vlad Plahotniuc este candidatul Partidului. Șeful statului a făcut apel la hotărârea din 2013 a Curții Constituționale, care spune că asupra persoanelor care candidează la funcția de prim-ministru, nu trebuie să planeze suspiciiuni de corupție. Dar numele lui Vlad Plahtniuc apare în toate scandalurile din Republica Moldova, legate de spălări de bani sau privatizări ilegale.
Și prin urmare, șeful statului a găsit de cuviință să respingă această candidatură. Se zvonea în această dimineață, că dacă presiunile străzii cresc, Timofti a anunțat că ar putea să iasă chiar să-și anunțe demisia”, a declarat jurnalistul.

Vitalie Călugăreanu și Iulian Chifu, despre situația din Republica Moldova

#DIRECT_ONE_df7vra#

Și Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor a avut câteva lucruri de spus despre situația din Republica Moldova. Acesta crede că președintele Timofti așteaptă ca alianța de partide să ofere un alt candidat.

„Să zicem ca a existat o fortare pentru numirea unui candidat, iar celelalte instituții sau partide care s-au simțit neglijate au refuzat alegerea sa pentru candidare și au reinvitat către negocieri, pentru ca noua majoritate să convină, împărțirea echitabilă a funcțiilor și respectiv o guvernare coerentă reformistă proeuropeană.
Nu se pune problema de alegeri anticipate, ci își dorește respectarea tuturor regulilor, pentru că dacă vă uitați pe comunicat, el invocă acolo niște motive, inclusiv hotărârea Curții Constituționale în acest sens. Cred că președintele Timofti așteaptă ca această coaliție să vină cu un alt candidat pentru această funcție care ar putea fi numit.”, a declarat iulian Chifu

Urmăriți B1TV.ro și pe