Situația din India, mai mult decât sfâşietoare, susține directorul OMS. „Niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”

Situația din India, mai mult decât sfâşietoare, susține directorul OMS. „Niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”
Foto: Hepta - DPA Images / Vijay Pandey

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat, luni, că situația din India, țară care se confruntă cu un extrem de violent val epidemic, este „mai mult decât sfâşietoare”. Din nou, oficialul OMS a vorbit despre importanța vaccinării.

„Organizația Mondială a Sănătății face tot ce poate, furnizând materiale şi echipamente esenţiale, în special mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie şi materiale de laborator”, a mai afirmat Ghebreyesus, potrivit AFP.

Acesta a punctat apoi că „niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”.

India, în haos din cauza variantei „dublu mutante” de COVID-19

India, ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, se confruntă cu un val extrem de agresiv de pandemie după ce pe teritoriul său a fost depistată o nouă variantă a coronavirusului. Denumită B.1.617, aceasta este descrisă ca fiind „dublu mutantă” deoarece are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei spike prin care coronavirusul se ataşează de celulele umane.

Prima mutaţie e suspectată că reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente şi sporeşte riscul de reinfectare, iar a doua permite virusului să devină și mai contagios. Varianta indiană de coronavirus poate fi considerată cea mai periculoasă deoarece este prima la care aceste mutaţii sunt detectate împreună.

Duminică, India a înregistrat un record mondial de aproape 350.000 de infectări. Luni, numărul s-a apropiat de 320.000. Sistemul sanitar e în colaps: spitalele sunt arhipline, oamenii mor la ușa lor, iar familiile imploră în zadar ca bolnavii lor să primească oxigen.

Mai multe țări, între care Statele Unite, au anunțat că vor trimite ajutoare.

India a înregistrat de la debutul pandemiei peste 17,6 milioane de cazuri de coronavirus. 197.880 de oameni au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe