Situația din India, mai mult decât sfâşietoare, susține directorul OMS. „Niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”

Situația din India, mai mult decât sfâşietoare, susține directorul OMS. „Niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”
Foto: Hepta - DPA Images / Vijay Pandey

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat, luni, că situația din India, țară care se confruntă cu un extrem de violent val epidemic, este „mai mult decât sfâşietoare”. Din nou, oficialul OMS a vorbit despre importanța vaccinării.

„Organizația Mondială a Sănătății face tot ce poate, furnizând materiale şi echipamente esenţiale, în special mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie şi materiale de laborator”, a mai afirmat Ghebreyesus, potrivit AFP.

Acesta a punctat apoi că „niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”.

India, în haos din cauza variantei „dublu mutante” de COVID-19

India, ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, se confruntă cu un val extrem de agresiv de pandemie după ce pe teritoriul său a fost depistată o nouă variantă a coronavirusului. Denumită B.1.617, aceasta este descrisă ca fiind „dublu mutantă” deoarece are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei spike prin care coronavirusul se ataşează de celulele umane.

Prima mutaţie e suspectată că reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente şi sporeşte riscul de reinfectare, iar a doua permite virusului să devină și mai contagios. Varianta indiană de coronavirus poate fi considerată cea mai periculoasă deoarece este prima la care aceste mutaţii sunt detectate împreună.

Duminică, India a înregistrat un record mondial de aproape 350.000 de infectări. Luni, numărul s-a apropiat de 320.000. Sistemul sanitar e în colaps: spitalele sunt arhipline, oamenii mor la ușa lor, iar familiile imploră în zadar ca bolnavii lor să primească oxigen.

Mai multe țări, între care Statele Unite, au anunțat că vor trimite ajutoare.

India a înregistrat de la debutul pandemiei peste 17,6 milioane de cazuri de coronavirus. 197.880 de oameni au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:04 - Virgil Bălăceanu, despre laserul anunțat de Rusia: Ieșirea în scopuri militare în spațiu, un lucru extrem de riscant. Am asista la o externalizare a conflictului. Nu știu dacă există arma în sine (VIDEO)
19:58 - Soldații ucraineni au arătat cum au aruncat în aer poduri și au dejucat planurile ocupanților din Donbas (video)
19:44 - Guvernul bulgar a anunțat că Italia va asigura conducerea noului grup de luptă al NATO din Bulgaria
19:24 - Google și-a cerut insolvența în Rusia: „Compania se declară în faliment și în incapacitate de a-și îndeplini obligațiile monetare”
19:21 - Siegfried Mureșan: Maia Sandu a cerut sprijinul Parlamentului European pentru următoarele etape în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Procesul a început și e ireversibil (VIDEO)
19:05 - Consilierul președintelui ucrainean: „Evacuarea apărătorilor Azovstal continuă și este dificilă” (video)
19:01 - Lucian Bode, discuții cu membri ai Congresului SUA: „Am solicitat partenerilor americani sprijinul, astfel încât România să poată răspunde cât mai bine provocărilor umanitare și de securitate”
18:58 - Ambasadei Rusiei în România a venit cu o replică pentru zvonurile potrivit cărora Putin ar fi grav bolnav: „Informațiile sunt la fel de false precum și cele despre masacrele comise în Ucraina”
18:46 - Cristian Bușoi: UE a făcut astăzi un pas uriaș pentru a tăia Rusia de pe lista furnizorilor de gaz și pentru a accelera tranziția ecologică
18:38 - Aleksei Arestovich, consilierul lui Zelenski consideră că autoritățile ruse ar putea ceda Crimeea Ucrainei: „Peninsula va deveni din nou ucraineană”