Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi pregătesc noi proteste de amploare în weekend

Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi pregătesc noi proteste de amploare în weekend
Foto: hepta.ro/Abaca Press / AA/ABACA

Noi proteste de amploare ar putea avea loc în Rusia, în weekend. Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi au fost chemaţi să se reunească duminică, în faţa sediului Serviciului Federal de Securitate (FSB) din piaţa Lubianka din centrul Moscovei. Aceștia cer eliberarea liderului opoziției ruse, arestat, la scurt timp după ce s-a întors din Germania.

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi anunță noi proteste

Într-un mesaj publicat marţi pe Facebook, echipa lui Navalnîi anunţă convocarea la ora locală 12:00 (09:00 GMT) atât în faţa clădirii din Lubianka, sediul FSB, cât şi în piaţa Staraia, unde se află administraţia prezidenţială, la aproximativ zece minute de mers pe jos.

„Apoi vom merge în marş prin Moscova. Ne vom stabili traseul în funcţie de situaţie”, a precizat echipa lui Navalnîi.

Opoziţia rusă se reuneşte cu regularitate în faţa clădirii din Lubianka, în care funcţiona o închisoare în perioada sovietică, – un simbol al terorii staliniste – unde serviciile secrete comuniste au torturat şi executat mii de persoane.

Zeci de mii de susţinători ai luiAlexei Navalnîiau ieşit pe străzile din 100 de oraşe dinRusiapentru a protesta faţă de arestarea politicianului de opoziţie. În multe oraşe, autorităţile au intervenit în forţă şi au efectuat mii de arestări, inclusiv în rândul copiilor. Printre cei arestați s-a numărat șisoția lui Alexei Navalnîi, Iulia, care, între timp a fost eliberată, informeazăReuters.

Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cazulAleksei Navalnîi

Joe Bidena avut în cursul zilei de marți prima convobire telefonică cu președintele rusVladimir Putin. Aceasta a fost prima discuție pe care Biden a avut-o cu omologul său, de la momentul instalării la Casa Albă. Șefii celor două state ar fi abordat o serie de subiecte care se află în centrul unor tenisiuni, scrie AFP, potrivitAgerpres.

Președintele Statelor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cazul lui Aleksei Navalnîi și presupusa lui otrăvire. Reamintim că bărbatul a fost arestat de Moscova la data de 17 ianuarie, după ce a revenit din Germania, unde a primit îngrijiri după otrăvirea cu agent neurotoxic din familia Noviciok.

Urmăriți B1TV.ro și pe