Un specialist francez avertizează că noile tulpini ale coronavirusului echivalează cu începerea unei noi pandemii: „Au schimbat complet jocul în ultimele săptămâni”

Un specialist francez avertizează că noile tulpini ale coronavirusului echivalează cu începerea unei noi pandemii: „Au schimbat complet jocul în ultimele săptămâni”
Foto: Pixabay.com

Răspândirea în tot mai multe zone ale lumii a nloilor tulpini ale coronavirusului, descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, poate fi comparată cu debutul unei noi pandemii, avertizează Jean-François Delfraissy, consilierul ştiinţific principal al guvernului fracez.

Avertismentul unui consilier guvernamental francez cu privire la pericolul reprezentat de noile tulpini ale coronavirusului

„Mutațiile și noile variantele au schimbat complet jocul în ultimele trei săptămâni. Ele apar în mai multe moduri, au factori de transmisie mai mari și accelerează transmisia”, a declarat specialistul pentru BFMTV, avertizând că acest virus ”diabolic” a găsit noi moduri prin care să ocolească tratamentele pe care omenirea le are acum la îndemână.

Franța ar putea intra din nou în lockdown

În aceste condiții, Jean-François Delfraissy susține că autoritățile franceze ar putea fi puse în situația de a impune un nou lockdown, dar și să schimbe strategia de vaccinare pentru că, atunci când vine vorba despre mutația sud-africană a coronavirusului, vaccinurile disponibile în acest moment sunt mai puțin eficiente.

”Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă (…) Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown. (…) Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a precizat Delfraissy.

În acest moment, noile mutații au fost confirmate la până la 1,5% dintre cazurile de COVID-19 din Franța, însă specialistul atrage atenția că numărul infectărilor ar putea să crească, mai ales al celor cu tulpina britanică. În acest context, Jean-François Delfraissy a dat exemplul a două orașe – Manaus, din Brazilia, și Cape Town, din Africa de Sud -acolo unde infectările au început să crească din nou, deși populația ajunsese la un nivel semnificativ de imunitate.

Responsabilul francez a estimat că până la 8 milioane de cetățeni din Hexagon ar putea fi vaccinați anti-COVID-19 până la jumătatea lunii aprilie.

Cel puțin trei cazuri de infectare cu tulpina britanică de coronavirus, în România

În România, au fost confirmate până acum trei cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului, două dintre ele, fiind descoperite în București. Ministerul Sănătății a anunțat sâmbătă că9 din 10 persoane care au intrat în contact cu unul din pacienții infectați cu noua tulpină de coronavirus, au fost testatepozitiv. Pacientul depistat ca fiind infectat cu noua tulpină lucrează laŞcoala Gimnazială 28 din București.

Între timp, Direcţia de Sănătate PublicăBucureştia prelevat probe de la încă 11 persoane suspecte că ar fi infectate cu noua tulpină de coronavirus.