CCR: Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali este neconstituțională

CCR: Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali este neconstituțională
Foto: ziuaveche.ro

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, după mai multe discuții, că legea pensiilor speciale pentru aleșii locali este neconstituțională.

Înainte ca CCR să discute sesizarea Guvernului privind pensiile speciale, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că orice bani în plus constituie un privilegiu.

Această decizie vine după ce Executivul a semnalat încălcarea mai multor articole din Constituţie referitoare la instituirea unui regim special pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Guvernul precizează în solicitarea făcută că sunt peste 16.000 de beneficiari ai legii , iar efortul bugetar se ridică la peste 460 de milioane de lei.

În urma impozitării acestor sume, deficitul rezultat este de 395 de milioane de lei. O altă lege controversată, cea privind pensiile speciale pentru parlamentari, a fost promulgată pe 23 decembrie de preşedintele Klaus Iohannis, după ce acesta ceruse reexaminarea legii.

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, și-a exprimat părerea despre această decizie a CCR, aceasta anunțând că se aștepta la un asemenea răspuns din partea Comisiei Curții Constituționale (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:02 - Vremea rece și ploioasă persistă în majoritatea regiunilor țării. Cod portocaliu de inundații în Caraș-Severin
08:26 - Călătorie de coșmar: Doi pasageri au murit într-un balon cu aer cald cuprins de flăcări
00:09 - Iran: Două femei au fost arestate după ce un bărbat le-a turnat iaurt pe păr pentru că aveau capetele descoperite (VIDEO)
23:40 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Eliberarea de contractele sufletului. Tehnici și practici spirituale (VIDEO)
23:06 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt contractele sufletului și cum ne limitează (VIDEO)
22:33 - Pavel Popescu (PNL): AUR face constant un joc de destabilizare a României. E nevoie de o comisie de anchetă parlamentară serioasă pe tot ce înseamnă ingerința Rusiei în politica, economia și media românești (VIDEO)
21:53 - Scandalul vaccinurilor anti-COVID | Mihăilă, replică la acuzațiile lui Rafila: Noi nu puteam negocia numărul de doze. Alternativa era să las populația fără vaccin / Atunci nu aveam de unde ști cum va evolua pandemia (VIDEO)
21:02 - Cătălin Bordea, de la ”America Express” direct la psiholog: „Înainte eram moldovean până la capăt, dar acolo am pățit o chestie foarte… și încă mi se întâmplă”
20:47 - Bani, înscrisuri şi materiale importante pentru anchetă, găsite la percheziţiile din dosarul privind fraudarea fondurilor pentru ucraineni. Prejudiciul e de 2 milioane de euro
20:17 - Spitalele județene din Buzău şi Ploieşti fac între ele schimb de pacienţi pentru că nu au medici să-i trateze