CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: Pregătim un proiect de lege pentru a clarifica toate condițiile de carantină și izolare (VIDEO)

CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: Pregătim un proiect de lege pentru a clarifica toate condițiile de carantină și izolare (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că în acest moment se lucrează la un proiect de lege care să clarifice toate condițiile de carantină și izolare. Asta după ce, recent, judecătorii Curții Constituționale au stabilit că sunt neconstituționale internarea și carantinarea emise doar prin ordin de ministru. Tătaru a precizat că internarea, carantinarea și izolarea sunt absolut necesare pentru a ține sub control epidemia de coronavirus. El a insistat că nu e vorba aici despre ce vrea Ministerul Sănătății sau Institutul Național de Sănătate Publică, ci de sănătatea noastră și a celor din jurul nostru. Dincolo de verdictul CCR, mai rămâne articolul din Codul Penal referitor la zădărnicirea combaterii bolilor, a ținut să amintească ministrul. Tătaru a mai declarat că, în ultimele trei săptămâni, România înregistrează un număr mare de noi infectări și sunt tot mai puține locuri pentru pacieții COVID-19 în secțiile de Terapie Intensivă. Situația poate fi ținută sub control și totul depinde de „spiritul nostru civic”.

Ministerul Sănătății lucrează la un proiect de lege privind carantinarea și izolarea, în contextul epidemiei de coronavirus

Ministrul Nelu Tătaru a anunțat că, la ședința de Guvern de săptămâna viitoare, va fi promovat un proiect de lege care să clarifice toate condițiile de carantină și izolare. Proiectul va ține cont de hotărârea recentă a Curții Constituționale.

„Suntem la trei săptămâni de când a început o nouă creștere a numărului de cazuri, o nouă creștere a transmiterii în comunitate, odată cu cele trei etape de măsuri de relaxare, precum și după weekendurile prelungite. Dacă am recomandat și recomandăm în continuare păstrarea unor reguli, păstrarea unor principii, păstrarea distanțării fizice, am putut observa că aceste lucruri se respectă din ce în ce mai greu.

Astăzi s-a făcut o altă evaluare, în care am constatat că atât partea medicală, cât și partea de populație au în continuare acea tendință de a menține doar parțial aceste restricții. Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână, avem un început de transferuri de pacienți din Terapie Intensivă din diferite spitale către alte spitale care locuri. Avem un număr scăzut de locuri în Terapiile Intensivă din București. Intervin cu aceleași recomandări. Putem gestiona acest număr de cazuri, dar haideți să menținem acele reguli de distanțare de fizică și aceleași recomandări.

Cu toții trebuie să gestionăm această situație. A fost 1 iulie, trebuiau să existe niște măsuri de relaxare, le-am amânat. Am avut discuții cu toți factorii decizionali cu toți agenții economici și cu toate asociațiile implicate.

Referitor la deciziile CCR și motivarea în care se specifică faptul că e nevoie de clarificări și o mai mare previzibilitate, țin să precizez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca Parlamentul, opinia publică să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care acum o controlăm.

Tot ce ține de carantină, de izolare la domiciliu rămân ca recomandări atât pentru populație, cât și pentru corpul medical. Avem un corp medical care deține controlul și evaluarea unor pacienți infectați cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a fiecăruia dintre noi a acestor decizii pot duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical să informeze pacienții despre boală, carantină, izolare la domiciliu”, a explicat ministru liberal.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nelu Tătaru: Dincolo de ce spune CCR, rămâne acel articol din Codul Penal referitor la zădărnicirea combaterii bolilor

Ministrul Sănătății a subliniat că, în ciuda creșterii numărului de infectări din ultimele trei săptămâni, situația poate fi ținută sub control. Totul, însă, depinde de capacitatea populației și a cadrelor medicale de a respecta recomandările.

Recomandarea de izolare nu e una doar medicală, tot ce înseamnă criteriu epidemiologic indică faptul că măsurile d eizolare până în 14 zile au dus la rezultatele pe care le-am avut. Dacă acum trei săptămâni aveam rata de transmitere 0,6-0,7, azi ne ducem spre 1,4. Am putut vedea recomandările UE pentru izolare și carantinare. Acea izolare pe care am păstrat-o rămâne de bază. În pofida a tot ce se discută, a fake news-urilor, a ce se scrie pe site-uri neautorizate, rămâne o regulă de bază.

Nu e doar pentru Ministerul Sănătății sau pentru INSP, e pentru tot ce înseamnă familiile dumneavoastră, vârstnicii din familie, persoanele din jurul nostru.

Dincolo de ce spune CCR, rămâne acel articol din Codul Penal referitor la zădărnicirea combaterii bolilor.

Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova în ședința de săptămâna viitoare a Guvernului. Acele recomandări ale CCR vrem să le clarificăm: boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament și internare. Articolele declarate neconstituționale de către CCR suntem în măsură să le reașezăm legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, de colaborarea cu corpul medical.

Această izolare trebuie să existe, internarea persoanelor simptomatice și cele care din asimptomatice devin simptomatice trebuie să fie absolut necesară în vederea izolării focarelor. Avem focare în desfășurare, unele care se nasc dincolo de cele vechi. Ține de doi și de spiritul nostru civic să respectăm regulile”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:20 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație acest pod. Eu sunt optimist”
10:48 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”