Florin Cîțu: Social-democrații nu se lasă până nu aruncă țara în aer. PSD e un pericol pentru sănătatea economică a României și trebuie să dispară

Florin Cîțu: Social-democrații nu se lasă până nu aruncă țara în aer. PSD e un pericol pentru sănătatea economică a României și trebuie să dispară
Foto: Inquam Photos / George Călin

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a avut o reacție extrem de dură după ce, în comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament, PSD și aliații au votat majorarea pensiilor cu 40%, dar și alte măsuri cu impact bugetar. Liberalul a susținut că social-democrații trebuie să dispară de pe scena politică, altfel vor arunca țara în aer. Cîțu a mai precizat că situația e cu atât mai penibilă cu cât aceste măsuri au fost votate inclusiv de doi foști miniștri de Finanțe. El a explicat faptul că social-democrații practic au votat pentru creșterea deficitului bugetar la 15% în 2020 și pentru reducerea gradului de îndatorare cu 4%. „PSD este un pericol pentru sănătatea economică a României”, a acuzat Florin Cîțu.

Florin Cîțu, critici dure după ce PSD a impus creșterea pensiilor cu 40% și alte cheltuieli

„V-am spus că PSD este un pericol pentru sănătatea economică a României. Nu am exagerat cu nimic. Astăzi a mai venit o dovadă. În comisia buget/finanțe PSD a votat să crească deficitul bugetar la 15% în 2020 și în același timp să reducă gradul aprobat de îndatoare cu 4 puncte procentuale”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook.

Cîțu găsește situația cu atât mai revoltătoare cu cât propunerile au fost votate și de doi foști miniștri de Finanțe, care ar trebui să știe consecințele acțiunilor lor: „Situația este de-a dreptul penibilă și dacă vă spun cine a votat vă dați seama că România nu avut nicio șansă să se dezvolte în ultimii 30 de ani. Aceste amendamente au trecut la propunerea și cu votul a doi foști miniștri ai finanțelor publice. Vă dați seama cine s-a ocupat de banii românilor? Vă este clar acum de ce Romania este la coada Europei? Cu astfel de “experți” subdezvoltarea era singurul rezultat”.

Ministrul liberal a mai scris că PSD ar trebui să dispară de pe scena politică, altfel va arunca țara în aer: „Să vă aduc iar aminte de documentul în care PSD recunoștea în fața celor de la FMI (în genunchi?) că și-a bătut joc de finanțele publice în ultimii ani și că a mințit atunci când a promis creșteri iraționale ale punctului de pensie? L-am prezentat public deja. PSD trebuie să dispară, votul din Parlament de astăzi (miercuri – n.r.) este cea mai clară dovadă că nu se lasă până nu aruncă Romania în aer”.

Florin Cîțu a dat apoi asigurări că „aberațiile” votate de PSD nu vor trece niciodată, iar liberalii vor avea grijă, la fel ca până acum, să gestioneze cu prudență finanțele publice.

Amendamentele PSD cu puternic impact bugetar. Ce au votat parlamentarii

Miercuri, PSD a reușit să treacă prin comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament mai multe amendamente cu puternic impact bugetar.

Astfel, a fost votată creșterea pensiilor cu 40%, majorarea salariilor profesorilor chiar din acest an și alocarea a 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation. Aleșii au mai decis, de asemenea, ca suma alocată de Guvern pentru autoritățile locale să crească de la 2,1 miliarde la 3,6 miliarde. 20 de milioane de lei au fost alocate pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, iar bugetul Camerei Deputaților a mai primit 5,635 milioane de lei.

Parlamentarii PNL au lipsit de la ședință, în speranța că nu se va întruni cvorumul de ședință, dar PSD tot a rueșit să strângă suficienți parlamentari ca votul să aibă loc. Prin urmare, singurul care a votat împotriva acestor amendamente depuse de PSD a fost deputatul USR, Claudiu Năsui.

Marius Budăi, fost ministru PSD al Muncii, a susținut că Guvernul va putea crește pensiile cu 40% dacă va crește salariul minim și va angaja două milioane de oameni.