Guvernul a aprobat bugetul de cheltuieli pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020. În anexa, postată pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP), a proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) privind „stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020” este prevăzută suma de966.263.000 de lei.
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat, joi, că au fost adoptate trei acte normative referitoare la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Între acestea, și cel privind bugetul pentru cheltuielile legate de organizarea alegerilor.
„Au fost adoptate 3 acte normative în ceea ce priveşte calendarul, modul de desfăşurare şi (…) bugetul pentru cheltuielile legate de organizarea alegerilor locale la data de 27 septembrie”, a afirmat Ionel Dancă la Palatul Victoria, în prezentarea făcută cu privire la actele normative adoptate de Guvern în şedinţa de miercuri, potrivit Agerpres.
Amintim că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobareaGhidului finanțării campaniei electorale laalegerilelocaledin27 septembrie 2020.
În anexa, postată pe site-ul AEP, a proiectului de HG privind „stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020” este prevăzută suma de966.263.000 de lei.
Totodată, AEP a anunțat calendarul pregătirii alegerilor locale din 27 septembrie. Astfel, începând din data de 20 iulie, partidele, alianțele, candidații independenți și organizațiile de cetățeni din rândul minorităților naționale pot începe să strângă semnături pentru sprijinirea candidaturilor la funcțiile de primari, membri ai consiliilor locale și județene sau președinți de consilii județene, se arată într-un comunicat de presă alAEP.
În intervalul 7 – 11 august va avea loc înregistrarea alianțelor electorale, iar în perioada 7 – 18 august se vor depune candidaturile.
În ultima zi a lunii iulie vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca pe 2 august să fie stabilită restul componențeiBEC– președintele și vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, reprezentanții fiecărui partid politic care are cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi în Parlamentul României sau care a fost reprezentat în Legislativ după ultimul scrutin și un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.
Pe 28 august va începe campania electorală pentru alegerile locale, aceasta urmând a se încheia pe data de 26 septembrie, la ora 7.00.
PremierulLudovic Orbaneste de părere că la numărul de cazuri noi de COVID care există în prezent, nu se pune problema unei amânări a alegerilor.
„E prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Vom face o evaluare epidemiologică a fiecărei activităţi în campania electorală. Se paote face campanie în spaţii deschise, pe media, online. Se pot organiza secţiile de votare şi procesul de votare, astfel încât să nu existe riscurile răspândirii virusului.Deocamdată, la acest număr de cazuri noi, nu se pune problema să amânăm alegerile locale”, a afirmatLudovic Orbanjoi la Constanţa, potrivit News.ro.
Declarațiile premierului vin în contextul în care România a mai bifat astăzi un record negativ în privința noilor cazuri de Covid-19.
Mai exact, bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, joi, la 41.275 de infectări și 2.126 decese. Asta după ce încă1.112 de persoaneau fost depistate pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 25 pacienți COVID-19 au murit.