Monica Anisie: Și acum avem școli cu toaleta în curte, deși bani pentru investiții au fost alocați. Autoritatea locală trebuia să se ocupe / Guvernul a alocat o sumă importantă pentru achiziția de echipamente medicale

Monica Anisie: Și acum avem școli cu toaleta în curte, deși bani pentru investiții au fost alocați. Autoritatea locală trebuia să se ocupe / Guvernul a alocat o sumă importantă pentru achiziția de echipamente medicale
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit miercuri seară, pentru B1 TV, despre condițiile speciale în care se deschide anul școlar în acest an, având în vedere pandemia de coronavirus. Aceasta a afirmat că Guvernul, prin OUG, a alocat o sumă importantă pentru achiziționarea de echipamente medicale, dar și pentru containere sanitare pentru școlile unde nu e apă curentă.

Monica Anisie, despre alocarea de bani pentru măști de protecție în școli

În ceea ce privește banii alocarea de bani pentru măstile de protecție în școli, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat miercuri seară, pentru B1 TV, că autoritatea publică este cea care administrează unitatea de învățământ și că tot această autoritate publică poate să vină cu măsti pentru elevi, nu Ministerul Educației.

„Autoritatea publică locală e cea care administrează unitatea de învățământ, asta știe toată lumea. Nu Ministerul Educației are în administare școala. Deci autoritatea publică locală poate să vină și să sprijine cu dezinfectant și cu măști. Deja am văzut în foarte multe județe primari implicați, dar și primari care nu s-au implicat în această perioadă în a ajuta școala. Dar Guvernul, tot prin OUG, a alocat o sumă importantă pentru achiziție de echipamente medicale. Deci școlile trebuie să aplice, să cumpere aceste materiale și astfel să deconteze la Ministerul Fondurilor Europene banii pe care i-au cheltuit. Așa poate proceda și autoritatea publică locală”, a declarat Monica Anisie pentru postul de televiziune B1 TV.

Ministrul Educației a mai spus că în perioada de examene, dar și în cea de pregătire, Ministerul Educației a achiziționat măști de protecție pentru toți elevii și pentru tot personalul.

„În toată această perioadă de examene, dar și în perioada de pregătire, Ministerul Educației a achiziționat măști pentru toți elevii și pentru tot personalul. A fost un efort, dar ne-am gândit că e important să asigurăm o siguranță pentru toți. Am fost în teritoriu, chiar și în școli din mediul rural și am văzut preocupare pentru siguranța tuturor”, a mai afirmat ministrul Educației.

Ministrul Educației, despre banii alocați pentru containere sanitare

Ministrul Educației a declarat faptul că inspectorii școlari fac săptămânal analize referitoare la modul în care va începe anul școlar și că urmează să aibă loc o videoconferință cu aceștia.

„Fiecare Inspectorat școlar face analize săptămânal referitor la modul în care vom începe anul școlar. Mâine am o videoconferință cu inspectorii pentru a face o analiză pe ce s-a întâmplat în această săptămână. Va participa și vicepremierul Turcan și ministrul Boloș”, a declarat Monica Anisie.

De asemenea, ministrul Educației a afirmat că prin OUG sunt prevăzuți bani pentru containere sanitare pentru școlile unde nu e apă curentă.

„Tot prin OUG sunt prevăzuți bani pentru containere sanitare pentru școlile unde nu e apă curentă sau… știți foarte bine că există încă, din păcate, școli cu toaletele în curte. Din păcate, pentru că de-a lungul timpului acest lucru trebuia rezolvat. Au fost bani alocați chiar și anul trecut, când am venit la Ministerul Educației. Au fost bani alocați pentru realizarea toaletelor în interior. Anul acesta din nou. Aici trebuie autoritatea publică locală să facă. Noi dăm banii, ei trebuie să se ocupe, să facă proiectul, să realizeze toaletele”, a mai afirmat Monica Anisie pentru B1 TV.

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care 175 de milioane de euro sunt alocate pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale și de unităţile de învățământ în pregătirea anului școlar, în contextul epidemiei de coronavirus. Premierul Ludovic Orban a afirmat că 100 de milioane de euro sunt pentru achiziţionarea de tablete, 50 de milioane pentru achiziţionarea mijloacelor de protecţie sanitară, precum măşti și dezinfectanți, și 25 de milioane de euro pentru cumpărarea de cisterne sanitare în şcolile care nu au apă curentă. Sumele respective vor fi suplimentate dacă va fi necesar, a mai precizat el.

Ultima oră