Parlamentul a votat pentru majorarea pensiilor cu 40%

Parlamentul a votat pentru majorarea pensiilor cu 40%
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 22 septembrie, ora 14.30 // Plenul Parlamentului a adoptat marți, cu 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” și 18 abțineri, proiectul de rectificare bugetară care cuprinde, printre altele,amendamentul privind majorarea punctului de pensie cu 40%.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Știrea inițială //Plenul Parlamentului se reunește marți, într-o ședință care începe la ora 13, pentru dezbaterea proiectelor privind rectificarea bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe acest an, care includ amendamentul PSD referitor la majorarea punctului de pensie cu 40%, potrivit Agerpres.

Parlamentul se reunește pentru rectificarea bugetară, după ce Comisiile au aprobat majorarea punctului de pensie cu 40%

Vestea vine în contextul în care, în 16 septembrie, la propunerea PSD, parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat articolul din rectificarea bugetară privind majorarea punctului de pensie cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede o creștere cu 40%.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate UAT-urilor cu 1 miliard de lei. Pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care vor fi repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale. Unalt amendament adoptat stipulează o alocare suplimentară de 5,635 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaților, pentru achiziționarea echipamentelor necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu la schimbarea legislaturii.

Totodată, a fost alocatăo sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, care este destinată finanțăriiProgramului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Totodată, s-a mai decis majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, așa cum este prevăzut în lege, adică din acest an.

Ce a declarat Ludovic Orban, luni, despre modificările propuse de PSD la rectificarea bugetară

Premierul Ludovic Orban susține că„bugetul nu își mai permite nicio creștere a cheltuieilor în momentul de față”. Întrebat dacă Guvernul își menține intenția de a merge la Curtea Constituțională în cazul în care rectificarea bugetară va fi adoptată cu modificările propuse de PSD, prim-ministrula răspuns: „Noi ne vom bate și vă readuc aminte că celelalte formațiuni politice nu au fost prezente la această masacrare a bugetului României. Sigur că în plen așteptăm aceeași atitudine și dacă formațiunile politice vor adopta aceeași atitudine ca în Comisia de buget-finanțe, vom putea retrimite raportul la Comisia de buget-finanțe, astfel încât să împiedicăm adoptarea modificărilor”.

De asemenea, întrebat dacă va fi atacat la CCR și proiectul privind suplimentul pentru profesori, el a afirmat: „Cu siguranță, orice fel de lege care nu prevede sursa de finanțare, în conformitate cu decizii anterioare ale Curții Constituționale, este neconstituțional și noi, ca Guvern, avem obligația de a ataca la Curtea Constituțională toate legile pe care le considerăm neconstituționale”.

„Amendamentele adoptate la Ordonanța de rectificare provoacă o creștere a cheltuielilor publice cu 1,7% din Produsul Intern Brut pe anul 2020 și o creștere de 4,8% – 4,8%, repet, ca să se știe – o creștere din Produsul Intern Brut pe anul 2021. Este total nesustenabilă și asta însoțită și de amendamentul bizar al lui Orlando, care reduce de la 44%, la 40% din Produsul Intern Brut limita de îndatorare a bugetului, ceea ce practic aruncă România în faliment”, a mai spus Ludovic Oban.

Tags:
Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)