Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis. Remus Cernea cere retrimiterea în Parlament a legii referitoare la înscrierea copiilor la ora de religie

Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis. Remus Cernea cere retrimiterea în Parlament a legii referitoare la înscrierea copiilor la ora de religie
Foto: B1 TV

Deputatul Remus Cernea i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Iohannis în care i-a cerut să retrimită în Parlament spre reexaminare legea referitoare la înscrierea copiilor la ora de religie, informează Ziua News. Deputatul a înaintat această solicitare considerând că spiritul și litera deciziei Curții Constituționale nu au fost respectate.

”Textul final adoptat de către forul legislativ nu corespunde literei și spiritului Deciziei CCR. În loc să fie clară și cuprinzătoare, modificarea Parlamentului menține o serie de ambiguități generatoare de confuzii și noi abuzuri și nu răspunde corespunzător problemei de fond care a dus la procesul câștigat de profesorul Emil Moise la Curtea Constituțională în privința modului în care se face înscrierea la orele de religie”, i-a transmis Cernea președintelui.

”Dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie reprezintă o valoare fundamentală într-o societate democratică iar legiferarea asupra acestuia ar trebui făcută la un înalt nivel de înțelegere și înțelepciune democratică. O legislație confuză și superficială conduce la abuzuri grave și îi împiedică pe cetățeni să se bucure de drepturile și libertățile lor” a argumentat Remus Cernea.

”În cazul în care un copil are o religie diferită de părinții săi, copilul are dreptul sa studieze conform credinței proprii. Dacă părinții sunt atei și copilul este credincios, oare îl vor înscrie părinții la ora de religie? Dacă părinții sunt credincioși și copilul este ateu, este posibil că părinții să-l oblige pe copil să se înscrie la ora de religie? Acestea sunt doar două întrebări firești care se nasc din problema de drept expusă. Altfel, textul adoptat este expus unei noi contestații, cu șanse maxime de succes, la Curtea Constituțională, de către orice persoană care a împlinit 14 ani și căreia i se refuză dreptul de a decide cu privire la participarea sau nu la orele de religie”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Remus Cernea mai scrie că textul de lege nu prevede și durata înscrieri la ora de religie, permițându-se astfel o interpretarea eronată și contrară cu decizia Curții Constituționale a României. ”Legea ar trebui să prevadă în mod expres că durata de înscriere la ora de religie trebuie să fie pentru câte un an deoarece în fiecare an școlar vorbim de o un alt curriculum, ce cuprinde o altă învățătură confesională și dogmatică, așa cum este înscrierea la disciplinele din curriculum la decizia școlii”.

Cernea mai scrie că termenul de ”cerere” din textul legii ar trebui înlocuit cu acela de ”notificare”, deoarece o cerere este un act care poate fi acceptat ori respins.

În plus, legea trebuie modificată și pentru că nu prevede ce se întâmplă în respectivul interval de timp cu elevii care nu urmează ora de religie. Remus Cernea mai critică actuala lege și pentru că ar dezavantaja cultele mici.

Mai mult, pe parcursul procesului de adoptare a legii, Comisiile au asumat spre dezbatere și adoptare doar forma propusă de Biserica Ortodoxă Română, fără a se lua cu adevărat în considerare alte amendamente depuse la Comisia de învățământ de către deputați și senatori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:51 - 20 de civili au murit în urma bombardamentelor din Donețk și Lugansk
23:50 - Austria nu intenţionează să adere la NATO. Ministrul de externe Schallenberg: „Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”
23:46 - Turcia spune că nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO și că reprezentanții celor două țări „nu ar trebui să se obosească” să vină la Ankara. Care sunt nemulțumirile lui Erdogan
23:15 - Activitatea partidului comunist, interzisă pe teritoriul Ucrainei
23:13 - Ministerul Sănătății, precizări despre distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu / Secretarul de stat Brădățan a exprimat un punct de vedere nume personal, spune instituția
22:42 - Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, anunță că autoritățile din Ucraina au identificat 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război
22:38 - Tanczos Barna: Se depune prima plângere penală pe infracțiunea de îngropare de deșeuri. Fapta nu se mai sancționează contravențional, ci cu închisoare de la 3 la 5 ani (VIDEO)
22:33 - Un pacient de 18 ani, din Prahova, ar fi fost agresat sexual de un asistent
22:11 - Șeful MAI, întrevedere în SUA cu un oficial american de rang înalt. Lucian Bode: Traficul de persoane, un flagel care distruge multe vieți. Avem „toleranță-zero” față de această formă de criminalitate
22:08 - Premierul Estoniei îi îndeamnă pe liderii mondiali să nu-l mai sune pe Putin