Amenzi uriașe dacă nu aveți acest document în format fizic. Toți șoferii trebuie să afle

Amenzi uriașe dacă nu aveți acest document în format fizic. Toți șoferii trebuie să afle

Potrivit unui anunț făcut de Poliția Română, polița RCA emisă în format electronic, pe e-mail, nu este suficientă în cazul unui control în trafic. Șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic, pe suport de hârtie, în original, altfel riscă amenzi uriașe, de mii de lei.

Contractele RCA pot fi emise și electronic, potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România. În momentul în care se încheie o poliță RCA, contractual se primește atât pe e-mail, cât și în format fizic prin curier (în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate).

Chiar dacă nu este prevăzut clar dacă documentul trebuie să fie în original sau nu în posesia conducătorului auto în cazul unui control, se pare că acesta trebuie neapărat să fie prezentat în format fizic, pe hârtie, chiar dacă ștampila și semnătura nu sunt în original.

Lipsa RCA-ului în format fizic se pedepsește cu sancțiune contravențională

„Din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România. În ceea ce privește sancțiunea contravențională, aceasta este prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, a explicat comisarul-șef în Poliția Română, Răzvan Rădoi, pentruhotnews.ro

„Precizăm că nu există o reglementare expresă care să permită polițistilor rutieri să prezume ca fiind îndeplinită obligația încheierii asigurării pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație ca urmare a prezentării conducătorului auto a unei polițe, în format electronic, pe telefonul mobil, pentru verificarea valabilității acesteia fiind necesară prezentarea în format fizic a documentului în cauză.

În ceea ce privește polițele RCA încheiate prin mijloace electronice și care nu prezintă o semnătură la rubrica aferentă, facem mențiunea că valabilitatea acestora se constată printr-o analiză exhaustivă atât a contractului RCA încheiat și a poliței în cauză, precum și prin consultarea bazei de date administrate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară”, a concluzionat acesta.

Noi reglementări pentru polițele RCA

Noile reglementări ale polițelor RCA, apărute după numirea în scaunul de președinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a lui Nicu Marcu, vizează două direcții majore, ce vor fi înaintate Parlamentului.

Astfel, se va avea în vedere decontarea directă obligatorie și introducerea unui sistem prin care firmele de asigurare, dacă nu își achită la timp daunele, să își piardă temporar dreptul de a mai vinde RCA, citează Economica.net

Totodată, ASFia în calcul și o formulă prin care să fie schimbată modalitatea de raportare a dosarelor de daună, ceea ce ar însemna termene mai strânse pentru plata daunelor.

Astfel, asiguratorul este obligat fie să transmită o ofertă de despăgubire fie să transmită un refuz motivat al despăgubirii în termen de 30 de la vizarea daunei, nu 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire, cum este în prezent. În caz contrar, acesta va fi obligat să achite integral pretenții păgubitului.

Același lucru se întâmplă și dacă asigurătorul nu transmite oferta în termen de 15 zile de la depunerea cererii de despăgubire. Plata se va face în 10 de la data transmiterii ofertei, nu în 10 zile de la data acceptării ofertei, cum este în prezent.

O altă modificare importantă este cumpărarea deRCApe alte perioade decât 3,6 sau 12 luni, doar în condiții speciale. Un amendament propune ca polița RCA să poată fi încheiată doar pe 3,6 sau 12 luni, nu pe orice perioadă multiplu de o lună, cum este în prezent.

Tags: