General Motors dă în judecată Fiat Chrysler din cauza unei mite care i-ar fi generat pierderi de miliarde de dolari

General Motors dă în judecată Fiat Chrysler din cauza unei mite care i-ar fi generat pierderi de miliarde de dolari
Sursă foto: Facebook / General Motors

Gigantul american General Motors dă în judecată Fiat Chrysler pe motiv că acesta ar fi mituit oficiali ai sindicatelor pe parcursul mai multor ani, lucru care i-ar fi adus pierderi de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Potrivit General Motors, mai multe acţiuni de şantaj făcute de Fiat Chrysler în intervalul 2009-2015 ar fi dus la creşteri salarile în cadrul General Motors. În cele din urmă, acesta ajungând să plătească mai mult pe salarii decât Fiat Crysler.

„Ca parte a acestei scheme de mituire (…) companiei GM i-a fost refuzat un angajament şi o susţinere similară din parte sindicatelor”, a indicat General Motors în motivare.

Iar cel responsabil pentru întreaga schema ar fi fost chiar directorul general executiv al companiei Fiat Chrysler, Sergio Marchionne (decedat în 2018).

Pe cale de consecinţă, va cere în instanţă „daune substanţiale” de la Fiat Chrysler, bani care ulterior ar urma să fie reinvestiţi pentru crearea de locuri de muncă în Statele Unite. General Motors nu a precizat, însă, şi ce daune cere, dar că suma este de trei mai mare decât daunele pe care Fiat Crysler i le-a cauzat.

De cealaltă parte, Fiat Chrysler s-a declarat „uluită” de demers şi a indicat că se va „apăra cu îndârjire”.

Fiat Chrysler este în proces de fuziune cu grupul francez „PSA Group cars” şi în negocieri cu compania „Union-Made în America Cars and Trucks” pentru un contract pe patru ani. De altfel, Fiat Chrysler a şi dat de înţeles ca General Motors a ales să o dea în judecată în acest moment, tocmai pentru a-i periclita negocierile.

„Suntem stupefiaţi de acest demers, atât ca şi conţinut, cât şi că sincronizare. Nu putem decât să presupunem că acest demers a fost menit să perturbe fuziunea noastră cu PSA, cât şi negocierile cu UAW”, a indicat Fiat Chrysler.

General Motors a negat, însă, că ar fi iniţiat demersul legal pentru a sabota cumva planurile Fiat Chrysler.