Cât trebuie să plătească un șofer al unei Dacia Logan pentru asigurarea RCA în Franța, comparativ cu România

Cât trebuie să plătească un șofer al unei Dacia Logan pentru asigurarea RCA în Franța, comparativ cu România
Sursa foto: Freepik

Asigurările RCA s-au scumpit în România, după ce principalul asigurator de pe piața din țara noastră este amenințat de insolvență. Chiar dacă prețurile polițelor RCA au crescut, acestea nu sunt mai mari decât asigurările dintr-o altă țară din Europa, Franța.

Românii, nemulțumiți de creșterea prețurilor la asigurările RCA

Șoferii din România sunt tot mai nemulțumiți din cauza creșterii prețurilor la asigurările RCA. În ultima lună, acestea s-au majorat cu un procent de aproape 20%, potrivit datelor comparate ale principalilor asiguratori de pe piața din țara noastră.

Exemplul luat în calcul este cel al unui șofer cu experiență, care nu are istoric de accidente care să ducă la majorarea primei de asigurare cu un coeficient de risc și care are un model Dacia Logan.

În România, sistemul de calcul se bazează pe numărul de înmatriculare al mașinii și pe seria de caroserie. Acestea sunt legate în baza de date de eventualele evenimente anterioare care duc la un preț mai mare al polițelor RCA.

Pentru un autoturism Dacia Logan 1.6 Ambition, un model mai vechi, însă întâlnit destul de des pe șoselele din România, al cărui proprietar are 45 de ani, asigurarea RCA, valabilă pentru un an, începe de la 952 de lei și poate ajunge până la 1.705 lei.

Sistemul francez de calcul al asigurării este diferit de cel din România

În Franța, cei care vor să cumpere asigurare RCA trebuie să specifice tipul mașinii, anul fabricației și numele și vârsta șoferului. Sistemul francez face calculele în funcție de localitatea de domiciliu a șoferului, dar și de puterea mașinii.

Franța are în cadrul legislativ RCA-ul de la noi ca fiind o Asigurare auto pentru terți, care este considerată asigurarea de bază a șoferului. Asiguratorul acoperă despăgubiri fără o limită impusă pentru vătămări corporale și până la 100 de milioane de euro pentru daune materiale, potrivit stirileprotv.ro.

Ce oferă în plus asigurarea din Franța

Printre despăgubirile fără limită și daune materiale de până la 100 de milioane de euro, asiguratorul francez mai oferă în plus și: apărarea șoferului în cazul unui proces penal, asistență și depanare gratuită fără limită de kilometri, un curs gratuit de siguranță rutieră, dar și posibilitatea desemnării unui șofer secundar al mașinii.

Prețul asigurării pentru șoferii tineri începe de la 28 de euro pe lună, adică 336 de euro pe an (1.680 de lei).

Luând exemplul menționat anterior, în cazul Daciei Logan condusă de șoferul în vârstă de 45 de ani, cea mai ieftină ofertă pentru asigurarea auto este de 25,48 de euro pe lună (127 de lei), respectiv 288,48 de euro pe an (1.442 de lei).

Comparând cele două oferte, în aceleași condiții, rezultă că prețul minim declarat plătit în Franța este mai mare cu 40% față de prețul asigurării RCA din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe