Dacia Sandero a dominat piața auto europeană. Ford Puma și Dacia Spring sunt în topul vânzărilor

Dacia Sandero a dominat piața auto europeană. Ford Puma și Dacia Spring sunt în topul vânzărilor
România a marcat cea mai mare creștere a înmatriculărilor auto din UE. Sursa Foto: Hepta / Abaca Press / Genin Nicolas

Conform datelor centralizate, în primele două luni ale anului 2022, arată trendul extrem de bun pe care modelul Dacia Sandero îl are pe piața din Europa, acesta fiind în acest început de an cel mai vândut automobil din țările europene.

Ford Puma și Dacia Duster, produse în România, se află în primele 15 cele mai vândute mașini.

Dacia Sandero, cel mai vândut automobil din Europa

În 2022, Dacia Sandero este cel mai vândut automobil din Europa potrivit statisticilor Jato Dynamics. Cu un volum total de 32.238 de autoturisme înmatriculate, Sandero are o creștere foarte bună, 10,2%, cu aproape 3.000 de unități vândute mai mult față de perioada similară din 2021.

În spatele său se află Peugeot 208, una dintre vedetele anului 2021, care înregistrează o scădere față de anul 2021, având cu peste 1000 de unități mai puține decât Sandero și o scădere de 12,4% față de anul trecut. Liderul din februarie și cel mai vândut automobil din Europa timp de decenii, VW Golf, se află doar pe locul al treilea, cu o scădere de 5,4% și un volum care coboară puțin sun pragul de 30.000 de unități.

Celelalte modele din Top 10 sunt Peugeot 2008, Renault Clio, Skoda Octavia, VW T-Roc, toate cu scăderi de peste 10 procente față de anul 2021. Pe locul 9 se află Ford Puma, de asemenea în creștere, la fel ca Sandero, cu 22.864 de unități. Pe 9 și pe 10 s-au clasat Fiat Panda și Opel Corsa, cu scăderi de peste 20%.

Performanțele mașinilor construite în România

Dacia Duster, celălalt SUV construit în România, completează performanțele mașinilor produse la noi în țară, având de asemenea o creștere față de anul 2021 de 11 procente, cu un volum mai mic cu puțin peste 1000 de unități față de Puma (21.565 autoturisme).

Performanțele mașinilor construite în România, la Craiova sau Mioveni, sunt cu atât mai remarcabile cu cât piața auto din Europa a înregistrat o scădere pe primele două luni ale acestui an, pe fondul prelungirii crizei de semiconductori.

În ianuarie și februarie au fost înmatriculate 1,4 milioane de autoturisme în UE (1,6 milioane pe întreg continentul), cu 6,4% mai puține decât anul trecut. Marca Dacia a reușit să înmatriculeze 60.370 de autoturisme, cu 15% mai multe față de anul trecut, 90% dintre acestea fiind Sandero și Duster.

Ford, în schimb, înregistrează o scădere de 14,9 procente în cele două luni, cu 62.608 unități înmatriculate, Puma fiind singurul cu creștere din portofoliul mărcii în Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:20 - Administrația președintelui american Joe Biden este de acord cu transferul lansatoarelor de rachete cerute de Kiev
14:37 - Fostul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, a încercat să dispară din Ucraina. Acesta susține că nu i s-a permis să treacă frontiera, deși avea „toate permisiunile oficiale”
14:11 - Le Figaro: Alianţa Nord-Atlantică a intensificat prezența trupelor NATO poziţionate în România. „Presiunile sunt din ce în ce mai mari, nivelul de instrucţie a crescut”
13:26 - Momente de panică în privința unui bagaj suspect, părăsit la intrarea în Orășelul Copiilor din București. Circulația a fost închisă
13:19 - Inna, huiduită de publicul din Satu Mare. Ce a facut vedeta în timpul concertului
12:53 - Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică Zircon, una dintre noua generație de sisteme de arme de neegalat
12:20 - Soția lui Mădălin Ionescu este pregătită să devină din nou mamă. Cum se înțelege Cristina Șișcanu cu cei doi copii ai prezentatorului TV
11:54 - Artiștii romi s-au alăturat campaniei „Declară-ți etnia! Asumă-ți identitatea”, demarată de către Partida Romilor Pro-Europa
11:33 - Ministrul rus de Finanţe anunță că Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru operațiunea specială din Ucraina: „S-au alocat 8 trilioane de ruble pentru a sprijini economia”
11:12 - Irina Tănase l-a uitat pe Liviu Dragnea. Cine este multimilionarul cu care a fost surprinsă