Idee de reprofilare profesională: cum ajungi mecanic auto

Idee de reprofilare profesională: cum ajungi mecanic auto

În condițiile în care anul 2020 a venit cu provocări unice, nevoile consumatorilor s-au schimbat, iar piața muncii a suferit un impact masiv. Unele domenii de activitate, așa sunt HoReCa și turismul, au fost puternic afectate, pe când altele s-au dezvoltat. În aceste condiții, multe persoane au fost puse în situația în care nu doar să își schimbe locul de muncă, ci chiar domeniul în care activau. Aceasta este cu siguranță o provocare pentru oricine, din moment ce o astfel de schimbare cere alte calificări și competențe.

Orice muncă va fi mai ușoară și mai interesantă dacă ești pasionat de domeniul respectiv. Pentru persoanele interesate de domeniul auto, recalificarea ca mecanic poate fi o idee bună. Chiar dacă numărul înmatriculării de autovehicule a scăzut față de 2019, comportamentul consumatorilor îți arată că domeniul auto rămâne în continuare unul de viitor, transportul cu mașina personală fiind în continuare preferat celui public. De aceea, service-urile auto, stațiile ITP și alte afaceri din domeniu vor avea nevoie în continuare de personal calificat: persoane care sunt capabile să ruleze un diagnostic corect pentru un automobil cu probleme, care pot comunica profesionist cu clienții nerăbdători sau care pot opera corect diferite echipamente, cum ar fi un elevator auto reihmann sau o linie ITP completă.

Dacă ai nevoie să te reprofilezi și ești interesat de domeniul auto, află de ce ai nevoie ca să te angajezi ca mecanic auto:

Calificări necesare pentru un mecanic auto

Nu există doar un singur mod prin care poți ajunge mecanic auto: poți practica această meserie în urma finalizării unor cursuri de 4-5 luni sau după absolvirea unui liceu tehnic din domeniu, împreună cu un curs scurt de specializare. Bineînțeles, salariul și nivelul de responsabilitate sunt diferite. În orice caz, pentru a deveni calificat ca mecanic auto, trebuie să fii absolvent de învățământ obligatoriu.

Atunci când cauți un curs, acordă atenție certificatului obținut, mai exact dacă acesta este eliberat de Agenția Națională de Calificări și recunoscut în Uniunea Europeană. De asemenea, probabil vei da peste cursuri care sunt descrise printr-un nivel, care se referă la cadrul european al calificărilor (CEC). Nivelul minim este 1, cel de bază, iar cel maxim este 8, cel mai avansat.

În cazul fericit în care ai deja experiență și cunoștințe în domeniu, ai putea să te înscrii direct la un program de evaluare. Odată ce obții certificatul, te poți orienta și către cursuri de specializare sau perfecționare, a căror durată poate fi de doar două săptămâni sau care poate ajunge la mai multe luni.

Competențe necesare pentru un mecanic auto

Pe lângă cunoștințele tehnice dobândite la studii sau cursuri, ai nevoie de o serie de competențe și abilități. În primul rând, un mecanic auto trebuie să dea dovadă de dexteritate. Chiar dacă tehnologia a evoluat, iar unele echipamente sunt mai simplu de utilizat, cum ar fi cele marca Reihmann, există în continuare operațiuni care necesită o bună mânuire a uneltelor. Vederea în spațiu, precizia și condiția fizică bună sunt de asemenea importante pentru buna desfășurare a sarcinilor.

În al doilea rând, ai nevoie de competențe bune de comunicare și relaționare, care îți vor fi necesare în interacțiunea cu clienții, dar utile și în cea cu șeful de service și colegii. În plus, ca mecanic auto va trebui să fii responsabil, deoarece vei avea o răspundere mare atât față de angajator, cât și față de client. Pe de o parte, va trebui să operezi cu grijă și profesionalism echipamente de calitate, în care angajatorul a investit, cum ar fi un elevator 2 coloane reihmann. Pe de altă parte, va trebui să te asiguri că tratezi cu grijă și atenție automobilele clienților.

Specializarea este de dorit

Pe măsură ce autovehiculele devin mai complexe, mai diverse și mai digitalizate, și service-urile auto încep să reflecte aceste tendințe. Pentru a răspunde la nevoile clienților, service-urile trebuie să aibă dotări din ce în ce mai diverse, iar un bun mecanic va trebui să învețe să lucreze eficient cu echipamente de la o diversitate de branduri, cum ar fi Reihmann, MAHA, Mahle și nu numai. Acestea pot include linii ITP, elevatoare auto, dispozitive de calibrat sisteme ADAS, echipamente pentru vulcanizare, standuri de testare și multe altele. Prin urmare, un mecanic profesionist nu se mai poate baza pe desfășurarea unor operațiuni simple. Competențele rare îți aduc un avantaj, la fel și faptul că poți lucra cu noi tehnologii.