Țara în care șoferii au nevoie de un certificat special care costă peste 100.000 de dolari pentru a deține o mașină

Țara în care șoferii au nevoie de un certificat special care costă peste 100.000 de dolari pentru a deține o mașină
Sursa Foto: Freepik.com

Pentru a deține o mașină în Singapore, cumpărătorii trebuie mai întâi liciteze pentru un certificat special. Costul unui astfel de certificat depășește în prezent peste 106.000 de dolari, echivalentul a patru automobile hibride Toyota Camry în Statele Unite, informează Reuters.

Certificatul care îți dă voie să deții o mașină a ajuns să coste peste 100.000 de dolari

Din anul 1990, Singapore a emis certificate de tip COE („certificates of entitlement”), care oferă dreptul de a înregistra, deţine şi utiliza un vehicul pentru o perioadă de 10 ani.

Cotele de certificate COE, oferite în cadrul unui proces de licitaţie, au făcut din Singapore cel mai scump oraş din lume pentru a cumpăra un automobil, în condiţiile în care costul unui COE pentru un automobil de talie mare s-a majorat de patru ori începând din 2020 şi până în prezent, iar miercuri a atins valoarea record de 146.002 dolari Singapore (106.376 dolari SUA).

Dacă la costul certificatului COE se adaugă taxele de înmatriculare și comisioanele, prețul unui automobil nou Toyota Camry Hybrid în Singapore este de 251.388 dolari singaporezi (183.000 de dolari SUA), față de 28.855 dolari în Statele Unite.

Prețul certificatelor COE a scăzut până la aproximativ 30.000 de dolari singaporezi în 2020, când mai puţini oameni utilizau un automobil. Cu toate acestea, revenirea din pandemie a dus la creşterea activităţii economice şi la majorarea achiziţiilor de automobile, în timp ce numărul total de vehicule care pot circula pe drumuri este plafonat la aproximativ 950.000 de unităţi.

Jason Guan, un agent de asigurări în vârstă de 40 de ani şi cu doi copii, spune că şi-a cumpărat primul automobil, o Toyota Rush, în anul 2008 pentru 65.000 de dolari singaporezi, preţ care a inclus şi costul certificatului COE. Acum Guan trăieşte fără maşină personală, concentrându-se pe celelalte avantaje pe care Singapore le oferă familiei sale. „Pentru un familist, asta nu mă afectează prea mult pentru că Singapore are în continuare un sistem de educaţie bun. În termeni de siguranţă, este în continuare una din cele mai sigure ţări”, spune Jason Guan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`