2018- Un an cu perspective pentru criptovalute

2018- Un an cu perspective pentru criptovalute

Deja nu mai este o noutate că fără internet viaţa pentru mulţi dintre noi, s-ar transforma într-un adevărat coşmar. Îl folosim aproape în toate domeniile, este omniprezent în viaţa noastră cotidiană, schimbând complet lumea în care trăim.

Chiar dacă trăim într-o lume digitală, unde totul se face instant, a rămas totuşi o problemă nerezolvată, şi anume – transferul instant de bani. Astăzi, pentru a face un transfer de 100$ în Japonia, de exemplu, suntem nevoiţi să aşteptăm câteva zile şi să achităm un comision de cel puţin 50$. Odată cu apariţia pe piaţă a monedelor virtuale, această problemă a fost cumva rezolvată.

Chiar dacă au apărut de ceva timp pe piaţă, 2018 însă este un an de ascensiune al criptovalutelor. Ţin să subliniez că la summit-ul G20, de anul acesta, care a avut lot în Buenos Aires, Argentina, s-au dezbătut diverse teme, printre care şi cea legată de criptovalută. Principalul punct discutat a fost despre reglementarea acesteia, drept urmare deciziile luate la summit vor avea un impact asupra tuturor pieţelor ce îşi desfăşoară activitatea prin tranzacţionarea şi nu numai a acestor monede. Trebuie de reţinut un aspect foarte important, tranzacţionarea lor pe piaţă nu va fi interzisă, ci doar se vor face anumite reglementări.

Un jucător important pe piaţă îl are Banca de Investiţii, Goldman Sachs, care a dat un impuls semnificativ, dezvăluind că va oferi clienţilor monede Bitcoin. Cu siguranţă şi alte instituţii financiare îi vor urma exemplul. În ziua în care a apărut vestea despre Goldman Sachs, Bitcoin a devenit lider pe piaţă – fiind evaluată la aproximativ – 4,333 $ per monedă, experţii fiind de părere că această valoare va putea fi depăşită.

Moneda a înregistrat diferite valori, dacă în ianuarie 2018 – era de 17,7 miliarde de dolari, la începutul lunii septembrie curent a atins un record de 179,8 miliarde, potrivit datelor CoinMarketCap. Astfel fiind realizată o creştere de 1,016% în aceste 8 luni. Valorile pe piaţă sunt într-o continuă schimbare pînă la sfîrşitul anului. Nu e de mirare ca Goldman Sachs este interesat să preia conducerea cu aceste monezi virtuale. Adevărul este că piaţa e explodat, la etapa actuală există sute – dacă nu chiar mii de monezi virtuale. Multe dintre ele, în special cele de top, pot fi achiziţionate pe bani, cum sunt CoinBase sau Kraken. Puţini ştim însă că celebrul Bitcoin a fost lansat de către Satoshi Nakamoto în 2009, iar prima tranzacţie fiind realizată abia pe 22 mai 2010.

Începând cu luna septembrie, a acestui an, utilizatorii de valute virtuale pot cumpăra șase criptovalute – Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dash, Ethereum Classic și Litecoin – simplu şi rapid. Popularitatea lor va continua să crească, datorită facilităţilor tehnice pe care le oferă în acest secol al vitezei. Un lucru însă este cert, o multitudine de comercianţi din industria comerţului electronic, hotelier, agrement, construcţii etc. au început să le accepte ca mijloc alternativ de plată.

Viitorul arată bine, pentru adepţii acestor valute, pe care mulţi o văd drept cea mai valoroasă inovaţie de pînă acum.