25% din veniturile românilor s-au dus pe mâncare și băutură. Adrian Negrescu: Prețurile au crescut foarte mult și nivelul salarial în România a rămas în urma inflației. Puterea de cumpărare va continua să scadă (VIDEO)

25% din veniturile românilor s-au dus pe mâncare și băutură. Adrian Negrescu: Prețurile au crescut foarte mult și nivelul salarial în România a rămas în urma inflației. Puterea de cumpărare va continua să scadă (VIDEO)
Foto: Pixabay

Românii au cheltuit anul trecut aproximativ 25% din venituri pe mâncare și băutură, ceea ce ne plasează pe locul I în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, media blocului comunitar fiind de aproape 15%. Situația arată că fie consumăm mai multe alimente, fie avem printre cele mai mari prețuri, a explicat Gabriela Mihai, joi, la Știrile B1 TV.

Adrian Negrescu, analist economic, pe B1 TV: „Puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă”

Întrebat cum se explică situația cheltuielilor, analistul a declarat: „În primul rând, rezultatele sunt chiar mai drastice, ca să spun așa. De ce? Pentru că ce vedem noi de la Eurostat sunt datele pe 2021, dar majoritatea creșterilor de prețuri, cel puțin pe zona alimentară, au fost în 2022, atunci când din top 10 cele mai mari scumpiri, de peste 30% la produse, în România, nouă dintre acestea au fost la produse alimentare de bază, uleiul, cartofii, margarina, orezul, fasolea, în prim plan, deci produsele alimentare de bază”.

„S-a ajuns – și ne spune Institutul Național de Statistică acest lucru – ca peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite să fie alocate pentru produsele alimentare de bază, este un procent fără precedent la nivel european, și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce arată faptul că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a adăugat Adrian Negrescu.

Întrebat dacă mai au românii bani și pentru altceva în afară de mâncare și utilități, el a afirmat: „Ah, e greu de spus dacă mai au bani. Gândiți-vă că tot Institutul Național de Statistică ne spune că venitul mediu net pe cap de locuitor e pe la 2.660 de lei în momentul de față, ceea ce raportat la inflație înseamnă undeva la nivel de 2.100 de lei, dacă scoți inflația din acești bani”.

„Ce înseamnă acest lucru în esență? Înseamnă că puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă, pentru că nu vom scăpa de inflație. Da, nu va mai fi atât de mare cât am avut-o în 2022, dar s-ar putea să avem în continuare o inflație de două cifre, iar asta se traduce, din păcate, într-o scădere a puterii de cumpărare”, a mai spus analistul Adrian Negrescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)