Adrian Chesnoiu, despre salariul de 3000 de lei: Măsura este menită să oprească migrația forței de muncă specializate în Agricultură (VIDEO)

Adrian Chesnoiu, despre salariul de 3000 de lei: Măsura este menită să oprească migrația forței de muncă specializate în Agricultură (VIDEO)
Salariul a crescut în agricultura cu 600 de lei// Sursa Foto: Freepik/ aleksandarlittlewolf

Salariul în agricultură a ajuns la 3.000 de lei. Decizia face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”. Noua lege prevede un venit minim brut de 3.000 de lei fără a include alte bonusuri, însă chiar și așa angajați în domeniu se găsesc greu. De cealaltă parte, sindicaliștii din industria alimentară sunt nemulțumiți că angajații din industria băuturilor nu beneficiază de noua schemă de plată.

Ministrul Agriculturii a explicat în emisiunea Știrile B1, prezentată de Ștefan Pășcuță pe B1 Tv, fiecare aspect al acestei scheme salariale.

„Această lege este parte dintre măsurile pe care le luăm la nivel guvernamental, astfel încât să putem păstra forța de muncă specializată în acest domeniu vital, agricultură și industrie alimentară. Vedem ce presiune este pe asigurarea de resurse în această perioadă. Trebuie să reușim să oprim migrarea forței de muncă specializate. Am fost inițiatorul acestei legi şi este foarte bine venită pentru angajații din agricultură. Se aplică pe sistemul deja implementat în sectorul de construcții şi IT, adică facilități fiscale pentru salariat. Nu se mai rețin taxele care erau plătite de angajator către bugetul de stat. În felul acesta, veniturile fiecărui angajat din industria alimentară și agricultură vor fi crescute cu aproximativ 600 de lei, salariul minim”, a spus Adrian Chesnoiu.

Tinerii trebuie direcționați către liceele cu profil agricol

Adrian Chesnoiu a explicat că se fac eforturi financiare pentru a îndruma tinerii să aleagă liceele cu profil agricol, un domeniu care are nevoie de forță de specialiști.

Una dintre provocările actuale este să punem pe picioare învățământul liceal agricol. Suntem în discuții cu Ministerul Educației, astfel încât investiția din PNRR adresată liceelor agricole să fie gestionată în comun cu ministerul Agriculturii, iar aceste unități să fie verigi importante în activitatea agricolă a fermierilor. Trebuie să redirecționăm tinerii încă din perioada gimnazială către liceele agricole pentru că este mare nevoie. Salariile sunt atractive pentru munciile calificate. Este nevoie de tineri care să lucreze în agricultură și să aibă cunoștințe, astfel încât nivelul de performanță agricolă să crească”, a explicat ministrul Agriculturii. 

De când primesc agricultorii mai mulți bani?

Mărirea salarială pentru angajații din domeniul Agricol va intra în vigoare din 2023.
„În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, potrivit actului normativ.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede venituri de minimum 3.000 de lei lunar, pentru lucrătorii din Agricultură.
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor