Adrian Negrescu: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu până la 40% fața de anul trecut. Vom mâncă mai puțin, la calitate mai slabă. Scumpirile vor continua (VIDEO)

Adrian Negrescu: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu până la 40% fața de anul trecut. Vom mâncă mai puțin, la calitate mai slabă. Scumpirile vor continua (VIDEO)

Românii plătesc mai scump pentru coșul de cumpărături de Crăciun din 2021, decât cu un an înainte. Vestea îngrijorătoare este că valul de scumpiri nu se vor opri. În noiembrie s-au înregistrat scumpiri pentru a patra lună consecutiv, iar veștile nu sunt bune nici pentru viitor. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură spune că indicele a crescut în noiembrie față de luna precedentă cu 1,2 procente.

Analistul economic Adrian Negrescu a făcut, previziuni sumbre în ceea ce privește scumpirile, într-o intervenție telefonică în emisiunea TalK B1, prezentată  de Irina Petraru, pe B1 TV, sâmbătă.

„Avem o mulțime de cauze ale creșterilor de prețuri. Avem creșteri mari la tot ce înseamnă utilități, de la prețul petrolului, până la energia electrică, care cauzează creșteri la tot ceea ce înseamnă cheltuieli de producție. A crescut şi costul transporturilor la nivel internațional. România se luptă şi cu pesta porcină care a decimat fermele de pesta porcină. Doar 20% din necesarul de carene de porc va fi asigurată din produceţi internă de sărbători.

Avem de-a face şi cu o scădere a consumului. Oamenii consumă mai puţin decât o făceau în vara, motiv pentru care mulți dintre comercianți au ridicat preturile, însă nu le vor mai ridica foarte mult, pentru că oamenii nu o să mai cumpere”, a afirmat Negrescu.

Prețurile care sunt în acest moment la raft nu reflectă încă toate scumpirile

„Prețurile pe care le vedem acum la rafturi nu reflectă încă majorările din energie, până acum s-a vândut din stocuri. Creşterile la energie şi gaze au avut loc de la începutul lunii noiembrie”, a spus analistul.

Creșterile de preț vor fi resimțite la finalul lunii decembrie

„Creșterile la energie le vom resimți pe finalul lunii decembrie, dacă nu chiar și în ianuarie şi februarie. Creşte salariul minim şi va influenţa preţurile de la raft, pentru că producătorii vor trece în preț majorările se salarii”, a spus Adrian Negrescu. 

Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu aproape 40% față de 2020

„În preajma sărbătorilor, preţurile vor crește în medie cu 30-40%, cam atât va fi mai scumpă masa de Crăciun fata de anul trecut. Sezonul de shopping de sărbători va fi sub nivelul de anul trecut, pentru ca oamenii sunt mult mai atenți la prețuri. Dacă vă uitați, la raft sunt mult mai puține produse decât in urma cu 6-7 luni, pentru ca nu mai pot produce, din cauza faptului că le-au costurile și își reduc gama de produse. Următorul trend este să mâncăm mai puțin, la calitate mai proastă. 

Apoi în primăvara anului viitor ne aşteaptă o perioadă extrem de dificilă, pentru că se vor reflecta toate aceste creșteri în prețuri. Va mai fi un al doilea val inflaționist în luna aprilie, adică în prejma Paştelui când vor fi eliminate toate facilitățile la preturile energiei şi gazelor. Toate se vor regăsi în prețuri.„, a mai spus economistul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.