Adrian Vasilescu (BNR): Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari

Adrian Vasilescu (BNR): Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României. consideră că o variantă pentru oprirea creșterii inflației ar fi majorarea impozitelor.

Adrian Vasilescu, despre creșterea inflației

„Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil – este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naționale – ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari, pentru că la această oră suntem țara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% și dorim cheltuieli de 40% . Nu se leagă”, a spus Adrian Vasilescu pentru Digi24.

Acesta a mai spus că România nu se află într-o criză financiară:

„România este în criză. Să sperăm că în această criză nu va veni o recesiune. Guvernatorul și-a exprimat speranța, de la tribuna de la care a vorbit joi, că România nu este în recesiune și sunt șanse să nu fim în recesiune, să trecem de asta. Criză financiară nu există în România, asta este o poveste, și tocmai ăsta e punctul tare: nu avem criză financiare în această criză multiplă”, a răspuns Adrian Vasilescu.

Banca Națională a României (BNR) se așteaptă ca rata anuală a inflaţiei IPC să crească până în luna iunie, când ar urma să atingă un maximum de 14,2%, potrivit Raportului asupra inflaţiei din luna mai.

BNR se așteaptă la o inflație de 14,2% în iunie

Potrivit BNR, creșterea inflației va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de producţie (cu energia, materiile prime, transportul), exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a ocazionat o transmisie relativ accelerată a acestora asupra preţurilor de vânzare ale bunurilor şi tarifelor serviciilor din coşul indicelui CORE2 ajustat.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, luni, că avem inflație mare din cauza prețurilor la energie. Acesta a mai afirmat că dacă am fi avut o reglementare în domeniu, în loc de compensații, efectele s-ar fi produs imediat și poate n-am mai fi avut o inflație așa mare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe