Adrian Vasilescu, consultant BNR: „Energia continuă să alimenteze inflaţia. La sfârşitul trimestrului II se va vedea o scădere”

Adrian Vasilescu, consultant BNR: Energia continuă să alimenteze inflaţia. La sfârşitul trimestrului II se va vedea o scădere
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 Consultantul de strategie la Banca Națională Română, Adrian Vasilescu a anunțat că energia continuă să alimenteze inflaţia peste tot în lume. Acesta a estimat că la sfârşitul trimestrului II se va vedea o ușoară scădere a acesteia.

„În martie a fost în România, ca în toată Uniunea Europeană, o explozie a preţurilor”

Consultantul BNR a specificat că: „În mare, se repetă tabloul din martie, pentru că şi în martie a fost în România, ca în toată Uniunea Europeană, o explozie a preţurilor şi ne aşteptam ca acela să fie vârful şi chiar dacă va fi o creştere în aprilie să fie cam pe acolo. Ei bine, am văzut o explozie nouă în aprilie, 13,76%. Foarte mare! Şi s-a produs o inversare faţă de martie, pentru că în martie, pentru prima dată după un an, preţurile la alimente s-au scumpit mai mult decât preţurile produselor nealimentare şi credeam că începe o nouă serie cu preţuri mai scumpe la alimente decât la produse nealimentare, dar nu s-a întâmplat aşa”, a declarat acesta pentru Agerpres.

Acesta a mai adăugat că s-au înregistrat scumpiri la alimentele de bază. „Sigur că e un record nou la cartofi. Pâinea, de asemenea, are o scumpire semnificativă, uleiul e în ritmul lui normal, s-a dus foarte sus. Până şi margarina a crescut foarte mult. Deci, creşteri mari şi la produsele alimentare, dar nu generalizate.”

„Energia continuă să alimenteze inflaţia peste tot în lume”

De asemenea, scumpiri au fost și în cazul produselor nealimentare.

„Merg în continuare creşteri pe ‘lebedele negre’. Surpriză la produsele nealimentare! Sigur că pachetul fundamental este compus din combustibili, o creştere foarte mare, energie termică şi gaze, dar revine scumpirea la electricitate în aprilie pe lună, care influenţează scumpirea pe 12 luni. Electricitatea ieşise din ritm.Electricitatea a avut două luni de creştere cu minus şi acum a sărit….”, potrivit declaraților făcute de consultantul BNR.

Ca o concluzie, Adrian Vasilescu a menționat că ” energia continuă să alimenteze inflaţia peste tot în lume şi la noi la fel. Spre deosebire de alte ţări care au avans în a transforma criza energetică în tranziţie energetică, noi deocamdată plutim în metafizică, pentru că realitatea este departe de proiecţii. Mai exact, realitatea este mult în urma proiecţiilor”.

Ca răspund la întrebarea la ce ar trebui să ne așteptăm, reprezentantul BNR a specificat că probabil la „sfârşitul trimestrului II inflaţia va veni ceva mai jos”.

Urmăriți B1TV.ro și pe