Agricultorii români anunță recolte slabe la anul, din cauza crizei de îngrășămite. Azomureș și-a redus sever activitatea

Agricultorii români anunță recolte slabe la anul, din cauza crizei de îngrășămite. Azomureș și-a redus sever activitatea
Sursa: Freepik

Prețul fertilizatorilor a explodat, odată cu cel al gazului, principala materie primă, astfel că multe fabrici de îngrășăminte din Europa s-au închis, ori și-au micșorat producția. Și Azomureș și-a redus sever activitatea.

Prețul fertilizatorilor a crescut de patru ori într-un an

Anul 2023 va fi slab în agricultură, declară ferm Cătălin Pavel, unul dintre agricultorii care seamănă grâu pe 200 de hectare, în județul Bacău.

Un alt agricultor, Ion Melinte, avertizează că anul 2023 va fi unul foarte dificil: „Din 250 de agricultori nu a mai făcut unul contract pentru îngrăşăminte. Unu, că nici nu se găsesc, şi doi e preţul exagerat între cinci şi șapte mii tona”.

Criza îngrășămintelor este provocată de cea a gazelor naturale care s-au scumpit de zece ori în ultimul an, spun producătorii europeni de fertilizatori.

Situația a determinat închiderea mai multor fabrici de îngrașăminte sau reducerea activității. Cel mai mare producător de îngrășăminte din Europa, YARA, a redus activitatea fabricilor sale cu 65%.

Producătorii din Spania, Lituania, Ungaria și Croația s-au închis. Grupul polonez, AZOTY, funcționează parțial. Asociația Europeană a Producătorilor de Îngrașăminte a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru limitarea prețului la gaze.

Dacă această criză va dura trei luni va avea un impact foarte mare în producția anuală

Jacob Hansen, director general al Asociației Producătorilor Europeni de Îngrășăminte: „Nu am primit un răspuns concret până acum. Estimăm că 70 la sută din producția de amoniac din Europa este închisă.

Foto: Azomureș

Dacă criza durează o lună, e în regulă, dacă va dura trei luni, va avea un impact mare în producția anuală”.

Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte din România, și-a redus activitatea, dar a anunțat că instalațiile sale sunt pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.

Criza energetică de la nivel european determină managementul Azomureș, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de măsuri de reducere a activităților de pe platforma de producție pentru următoarele luni.

Din punct de vedere operațional, instalațiile sunt pregătite să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.

Urmăriți B1TV.ro și pe