Analiză: Preţul gazelor naturale e la un nivel record, iar scumpirile continuă. Deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii și declanșa tensiuni sociale

Analiză: Preţul gazelor naturale e la un nivel record, iar scumpirile continuă. Deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii și declanșa tensiuni sociale
Foto: Pixabay

Costul gazelor e la un nivel record pentru acest moment al anului în majoritatea pieţelor importante şi se pare că va continua să crească, ceea ce riscă să afecteze revenirea după criza generată de pandemia de coronavirus, se arată într-o analiză Bloomberg.

Preţurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi eroda salariile prin inflaţie.

Mai grav, deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii și chiar întrerupe livrarea de curent electric în ţările în curs de dezvoltare, declanşând tensiuni sociale.

Preţul gazelor naturale înregistrează o creştere istorică

Preţul gazelor a început să crească serios la începutul verii în emisfera nordică, atunci când a devenit evident că nu va exista o ofertă suficientă în Europa pentru umplerea obișnuită a depozitelor golite în timpul iernii. Rusia, cel mai mare furnizor al Europei, a început să limiteze exporturile de gaze prin conducte, din mai multe motive, între care cerere mare de pe piaţa internă, perturbările de producţie şi un acord pentru un tranzit mai redus al gazelor naturale prin Ucraina.

Tereos SCA, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a avertizat deja că preţul gazelor naturale afectează procesarea de zahăr în Europa, crescând „semnificativ” costurile de producţie.

Consumatorii din Asia trebuie să concureze cu Europa pentru livrările de gaze naturale lichefiate prin intermediul navelor, așa că sunt nevoiți să plătească preţuri mai mari.

În China, cel mai mare importator mondial de gaze naturale, fabricile de ceramică au fost forţată să îşi reducă producţia din cauza preţurilor mari la gaze în provinciile Guangdong şi Jiangxi

Dacă gospodăriile şi afacerile vor vedea cum facturile lor la utilităţi cresc, mulţi ar putea încerca să majoreze salariile sau preţurile la bunurile pe care le vând, ceea ce ar agrava presiunile inflaţioniste, mai notează Bloomberg, citat de Agerpres.

Inflaţia de bază în zona euro a atins deja 3%, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

„Probabilitatea ca producătorii să treacă costurile pe seama consumatorilor este foarte ridicată”, iar asta înseamnă că inflaţia „ar putea să nu fie atât de trecătoare”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV.

„În multe economii emergente, chiar şi cea mai mică creştere a preţului de vânzare cu amănuntul la carburanţi sau energie poate conduce la dificultăţi economice şi tulburări în rândul opiniei publice”, susţin și analiştii de la Eurasia Group, într-un raport elaborat la finele lunii august.