Analiză ZF despre „bomba ascunsă în spatele cifrelor frumoase”: Băncile se pregătesc pentru un profit istoric, în timp ce companiile românești au datorii record

Analiză ZF despre „bomba ascunsă în spatele cifrelor frumoase”: Băncile se pregătesc pentru un profit istoric, în timp ce companiile românești au datorii record
Foto simbol: Pixabay

Macro economia crește exponențial și băncile se pregătesc de cel mai mare profit din istorie, însă companiile românești sunt într-o situație mult mai proastă decât în criza anterioară, iar datoriile dintre ele au atins cel mai ridicat nivel din istorie, 430 miliarde lei, și nimeni nu știe cum vor fi plătite, relatează Ziarul Financiar, care vorbește despre „bomba ascunsă în spatele cifrelor frumoase”.

Analiză ZF: Băncile se pregătesc pentru un profit istoric, în timp ce companiile românești au datorii record

La nivel macro, România și sistemul bancar au ieșit din criza COVID-19 mai bine decât au intrat. Economia a recuperat pierderea din 2020 cu două trimestre mai repede și ar putea atinge un ritm de 10% în acest an, cu o prognoză de creștere între 4% și 6% pentru anul viitor.

Pentru 2021, PIB-ul este estimat acum la 1.174,9 miliarde lei, adică aproape 240 miliarde euro – cel mai ridicat nivel din istorie. În 2020 fusese de 1.055 miliarde lei, în scădere cu 4 miliarde lei comparativ cu 2019.

Încasările la buget sunt prognozate să ajungă și ele la cel mai ridicat nivel din istorie în acest an, 380 miliarde lei.

La rectificare, Guvernul a majorat estimarea de venituri cu 15 miliarde lei, o sumă fără precedent, însă a majorat și cheltuielile bugetare cu 18 miliarde lei.

În șase luni din 2021, băncile au raportat un profit de 4,2 miliarde lei, ceea ce, extrapolând pe tot anul, ar duce profitul întregului sistem bancar – format din 34 de bănci – la 8 miliarde lei, cel mai ridicat nivel din istorie.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor (600.000) a fost de 1.657 miliarde lei în 2020, în scădere cu 5%, în timp ce profitul a urcat la 149 miliarde lei, cel mai ridicat nivel din istorie. Rezultatul final indică, pe hârtie, un câștig de 110,6 miliarde lei.

Deși macro stăm bine, bilanțul companiilor arată mult, mult mai rău decât în criza anterioară, spune Eugen Anicescu, country manager Coface România, parte din cea mai mare companie de asigurări de credite din lume.

Totalitatea datoriilor între companii au ajuns la 430 miliarde lei, cel mai ridicat nivel din istorie, plus 38 miliarde lei față de 2019 și de patru ori mai mare decât în criza anterioară. Datoriile trebuie plătite, dar să vedem cum, și mai ales câte dintre ele nu vor fi plătite, pentru că firmele nu au bani, a explicat Anicescu.

În contrast cu situația din 2008-2009, când băncile înăspriseră creditarea, firmele au început să crediteze clienții prin livrarea mărfurilor sau prestarea de servicii, cu plata ulterioară.

Termenele de plată au crescut, iar aceste creanțe nu sunt asigurate.

În plus, în 2020, foarte multe firme „zombie” au supraviețuit pentru că au beneficiat de amânarea plății creditelor, de amânarea plății taxelor și impozitelor sau de prelungirea termenelor de plată a creanțelor.

Anicescu spune că toate aceste lucruri vor exploda în anii următori, având în vedere că există un decalaj de doi ani între o criză și momentul în care încep să se vadă efectele.

Urmăriți B1TV.ro și pe