ANCOM propunerea reducerea drastică a tarifelor de interconectare la telefonie începând cu ianuarie 2014

ANCOM propunerea reducerea drastică a tarifelor de interconectare la telefonie începând cu ianuarie 2014
Foto: emaramures.ro

ANCOM propune ca, începând cu 1 ianuarie 2013, să fie reduse drastic tarifele maxime de interconectare la telefonie, relatează Mediafax.

Astfel, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) vrea o scădere de la 3,07 eurocenți/minut la 0,86 eurocenți/minut pentru apelurile la puncte mobile și de la 0,67 eurocenți la 0,15 eurocenți/minut pentru cele fixe.

ANCOM a publicat astăzi (joi, n.r.) spre consultare publică tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile, determinate pe baza unor modele de calculaţie a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenţi la 0,86 eurocenţi/minut„, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Astfel, tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toți furnizorii de rețele din România, identificați cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile din România.

Tarifele de interconectare rămân cheia competiţiei în telecom. Pe piaţa de terminare fiecare operator are un monopol natural şi de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piaţă demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România. Sub presiunea concurenţei, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponenţial„, a declarat președintele ANCOM, Cătălin marinescu.

Anticipând evoluţiile viitoare ale pieţei de comunicaţii din România, furnizorii de reţele de comunicaţii mobile şi-au majorat substanţial anul trecut portofoliile de frecvenţe radio. La rândul lor, furnizorii de reţele de comunicaţii fixe au investit în reţele performante, capabile să ofere clienţilor viteze de acces la internet, la nivelul celor stabilite de Uniunea Europeană în Agenda Digitală.

Pentru a obţine valorile corecte ale tarifelor de terminare, ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizării serviciilor, utilizând ipoteze de lucru în conformitate cu legislaţia din România, informaţiile transmise de furnizorii de reţele, precum şi cele mai bune practici de modelare de la nivelul Uniunii Europene, modelele fiind deja consultate public în cursul trimestrului IV 2012.

Am convingerea că aceste măsuri vor da un suflu nou concurenţei şi vor stimula astfel dezvoltarea unor reţele din ce în ce mai performante, folosite tot mai intens de către tot mai mulţi utilizatori, pentru servicii mai multe şi mai diversificate„, a arătat preşedintele ANCOM.

Măsurile supuse consultării publice prevăd noi plafoane tarifare şi pentru alte servicii de comunicaţii electronice reglementate, respectiv serviciile de tranzit naţional al apelurilor, serviciile auxiliare de interconectare oferite de toţi furnizorii de reţele de comunicaţii, serviciile de linii închiriate segmente terminale şi serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.