Aşteptare RECORD pentru conectarea la electricitate: 174 de zile! Se întâmplă în România…

Aşteptare RECORD pentru conectarea la electricitate: 174 de zile! Se întâmplă în România...

Un nou record negativ al României: suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte timpul de conectare la reţeaua de electricitate a unui business!

Un consumator comercial de talie medie din Bucureşti care este legat la reţeaua de distribuţie gestionată de italienii de la Enel are de trecut prin 9 proceduri şi poate aştepta până la 174 de zile pentru a fi conectat la electricitate, scrie Ziarul Financiar.

Cu o asemenea “performanţă“ România ocupând locul 154 din 190 de economii analizate de Banca Mondială pentru uşurinţa de a face afaceri.

Studiul Doing Business a devenit un reper în ceea ce priveşte calitatea mediului de afaceri dintr-o anumită ţară, specialiştii Băncii Mondiale analizând mai multe aspecte cum ar fi uşurinţa de a începe o afacere, cât de grea este misiunea de a obţine avize de construcţii, înregistrarea unei proprietaţi, obţinerea unui credit, plata taxelor sau rezolvarea unei insolvenţe.

Comparativ, în Cehia, de exemplu, sunt necesare doar trei proceduri şi 60 de zile pentru ca un mic consumator să fie conectat la reţeaua din Praga. Un consumator comercial din Chişinău are de îndeplinit 6 proceduri care durează în total 87 de zile pentru a fi conectat la reţeaua de energie. În Bulgaria, deşi numărul de zile de aşteptare este mai mare, numărul de proceduri este mai mic, astfel că şi Bulgaria este înaintea României în ceea ce priveşte accesul unei mici companii la energia electrică.

Iar beţele în roatele investitorilor nu se opresc aici!

România este pe ultimul loc la nivelul UE şi în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie a energiei din cauza celei mai ridicate durate a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu electricitate a consumatorilor.