Autorităţile române caută soluţii pentru a evita plata unor penalităţi către Comisia Europeană. Anunţul a venit, astăzi, din partea şefului Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, care spune că acum, România suportă de fapt consecinţele amânării transpunerii, în anul 2011, a directivei europene privind piaţa energiei şi a gazelor naturale. Din acest motiv, reprezentanţii Comisiei Europene au acţionat în instanţă statul român, iar România riscă penalităţi de 22 milioane de euro pe an.
România a fost acţionată în judecată de Comisia Euroepană şi riscă penalizări importante, pentru că nu a transpus în legislaţia românească directiva europeană privind piaţa energiei.
Acum procesul este pe rolul Curţii Europene de Justiţie, iar ţara noastră riscă o amendă care se ridică la 60.000 de euro pe zi, adică peste 22 milioane euro pe an. Autorităţile române caută soluţii pentru a evita acestă situaţie.
„Această directivă a trebuit transpusă până la 3 martie 2011. Noi nu am transpus-o, automat am intrat în procedura de infringement și acum suntem în pașii acelei proceduri. Prima și cea mai importantă măsură era liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Dacă întârzierea din 2011 e considerată o abatere de prevederile tratului, atunci probabil că va trebui să găsim soluții să nu fim penalizați”, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților.
Reacţia oficialilor europeni a venit după ce autorităţile române au transpus incomplet normele Uniunii Europene cu privire la piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a dat în judecată statul român, pe 17 iulie. De exemplu, nu a fost transpus un articol potrivit căruia consumatorii au dreptul de a primi toate datele pertinente privind consumul. De asemenea, nu a fost transpus articolul potrivit căruia furnizorii de energie electrică trebuie să precizeze, în factură sau în documentele anexate la aceasta, precum și în materialele promoţionale puse la dispoziţia clienţilor finali, informaţiile privind drepturile și căile de atac de care dispun în caz de litigiu. Iar lista poate continua, atât în cazul energiei electrice, cât şi în cel al gazelor.