Avertisment serios de la FMI pentru guvernanți: Lucrurile ar putea scăpa de sub control în România dacă relaxarea fiscală continuă

Avertisment serios de la FMI pentru guvernanți: Lucrurile ar putea scăpa de sub control în România dacă relaxarea fiscală continuă

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat un raport despre economia Românie în care atrage atenția că din cauza majorărilor salariale şi reducerii taxelor, România ar putea ajunge la un deficit bugetar de 6% din PIB, pentru 2017 şi 2018 fiind anticipat un deficit bugetar de 3,7% respectiv 3,9% din PIB.

Raportul FMI susţine că etalon pentru salariile bugetarilor trebuie să fie salariile din mediul privat, astfel încât să se asigure că salariile din sectorul public sunt aliniate condiţiilor din piaţa muncii, scrie ZF.

„Principalele riscuri pentru perspectivele eco­no­mice vizează reducerea prudenţei fiscale, care ar pu­tea afecta negativ în­crederea pieţei. Asta, îm­pre­ună cu tensiuni politice în creştere, ar putea eroda consumul şi inves­tiţiile, ar putea creşte costul de finanţare a statului şi ar putea exercita presiuni asupra cursului de schimb, lucru care ar afecta bilanţurile băncilor prin expunerile lor în valută”, scrie FMI în raport.

FMI susține că anul acesta creşterea economică va atinge 4,2%, dar asupra viitorului planează pericolul unor noi relaxări fiscale care ar putea fi percepute negativ de pieţe şi, dacă relaxarea va fi dublată de tensiuni politice, acest ansamblu va afecta consumul şi investiţiile şi va majora costul de finanţare a statului, punând, de asemenea, presiune pe cursul de schimb.

Fondul Monetar face și câteva recomandări României pentru îmbunătățirea condițiilor economice și anume implementarea de reforme structurale cu accent pe investiții și nu pe consum, îmbunătățirea funcționării administrației sau îmbunătățirea eficienței administrației publice.

Politicile expansioniste precum majorarea excesivă a salariilor şi reducerea în continuare a taxelor reprezintă un risc care trebuie eliminat, sunține FMI, care recomandă României ca deficitul bugetar trebuie să fie redus la 1,5% din PIB până în 2020.

Ultima oră
16:07 - PSD: Vom ataca în justiție HG care introduce restricții disproporționate privind organizarea mitingurilor
15:56 - Nicuşor Dan: Nu știm câte rozătoare sunt în București, dar cred că numărul lor nu a crescut semnificativ față de anii precedenți / Ce spune Primarul General despre dezinsecție și deratizare (VIDEO)
15:49 - Comisia Europeană a descoperit noi nereguli la PNRR: Cheltuieli dubioase cu servicii de consultanță și lipsă de transparență
15:29 - Florin Cîţu cere demiterea directorului CFR Călători: Dacă lucra la Guvern, acum era acasă / Cătălin Drulă îi ia apărarea lui Ovidiu Vizante: Nu a dormit toată noaptea
14:59 - Un român plecat în vacanță în Grecia a parcat mașina chiar pe plajă. Ce s-a întâmplat cu autoturismul turistului și ce amendă a primit (VIDEO)
14:58 - Ana Maria Popescu (Brânză) a dat-o la pace cu ministrul Eduard Novak. Mesaj tranșant: „Dacă nu vom face echipă, nu vom mai exista pe harta sportului mondial”
14:49 - Inspector antifraudă, reținut de DNA pentru luare de mită în formă continuată
14:41 - Reacția Simonei Halep, după ce una dintre rivale s-a retras din tenis la doar 29 de ani
14:39 - Florin Cîțu, întrebat dacă rectificarea bugetară va fi adoptată cât timp va asigura el interimatul la Ministerul Finanțelor: „Nu e o condiție, dar mă ocup de ea” (VIDEO)
14:24 - Oana Roman a plecat în vacanță la Mamaia. Ceea ce a găsit pe plajă a dezamăgit-o profund: Nu mai e ce a fost (FOTO)