Banca Centrală a Estoniei va emite o monedă de doi euro dedicată Ucrainei

Banca Centrală a Estoniei va emite o monedă de doi euro dedicată Ucrainei
Foto: pixabay.

Banca Centrală a Estoniei va emite o monedă de doi euro dedicată Ucrainei. Potrivit serviciului de presă al Băncii Centrale Estoniene, aceasta este prima dată când, un text într-o limbă străină  va fi folosit în proiectarea unei monede estoniene.

Designul monedei, creat de o refugiată ucraineană

„Ne-am dorit ca o monedă dedicată Ucrainei și libertății să apară cât mai repede posibil și ca designul să fie dezvoltat de unul dintre ucraineni.

Tinerii studenți ucraineni, profesorul Ivar Sakk și Academia Estonă de Arte ne-au ajutat să realizăm această idee”, a precizat șeful Băncii Centrale a Estoniei, Madis Müllerpresa, citat de Unian.

Potrivit acestuia, designul monedei a fost deja aprobat de Consiliul de Supraveghere al Băncii Centrale, dar încă trebuie să fie aprobat de Comisia Europeană și de țările Uniunii Europene.

Designul monedei fiind creat de o studentă ucraineană, Daria Titova, care a părăsit Harkovul, din cauza războiului și acum studiază la Academia Estonă de Arte.

„Gloria Ucrainei”

Moneda cu inscripția specială „Gloria Ucrainei” va intra în circulație spre sfârșitul anului 2022, dar din vară va fi pusă în vânzare. Veniturile obținute de Banca Centrală a Estoniei vor fi transferate Băncii Naționale a Ucrainei.  În total, instituția planifică să emită 2 milioane din aceste monede.

Totodată, băncile centrale din Lituania și Letonia intenționează să emită monede euro dedicate Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe