Banca Mondială avertizează asupra riscului crescut de recesiune globală

Banca Mondială avertizează asupra riscului crescut de recesiune globală
Zona Euro se îndreaptă spre recesiune, arată mai multe sonaje și rapoarte citate de Reuters. Foto: Hepta - Face to Face / Bilderbox Credit: McPhoto/face to face

Banca Mondială a avertizat joi că creșterea simultană a ratelor dobânzilor băncilor centrale ar putea stimula o recesiune globală anul viitor, potrivit Reuters.

Banca Mondială avertizează cu privire la declanșarea unei recesiuni globale

Avertizările apar în condițiile înc are Statele Unite, China și zona euro  au încetinit deja puternic și ar fi nevoie doar de o „lovitură moderată în economia mondială în următorul an pentru a o face să intre în recesiune”.

Aceasta adaugă că economia mondială se află în prezent în cea mai accentuată încetinire de după redresarea din anii ’70.

„Creșterea globală încetinește brusc și este probabilă o nouă încetinire pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Se așteaptă ca actuala creștere simultană a ratelor dobânzilor să continue până în 2023, dar s-ar putea să nu fie suficientă pentru a readuce inflația.

Cifre îngrijorătoare

Intrarea Zonei Euro în recesiune este aproape o certitudine, indică mai multe sondaje și rapoarte analizate de Reuters. Acestea mai arată o agravare a crizei costului vieţii şi o perspectivă nefavorabilă.

Potrivit sondajelor, presiunea prețurilor a scăzut un pic, dar continuă să rămână ridicată. Banca Centrală Europeană (BCE) e și ea sub presiune pentru că inflația a ajuns în luna august la nivelul record de 9,1 %, de peste patru ori peste ținta oficială de 2%. BCE se confruntă acum cu perspectiva unei creşteri agresive a ratelor dobânzilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe