Băncile din Grecia, probleme din cauza recesiunii: Creditele neperformante valorează 66 de miliarde de euro

Băncile din Grecia, probleme din cauza recesiunii: Creditele neperformante valorează 66 de miliarde de euro

Băncile din Grecia continuă să aibă probleme din cauza recesiunii. Unul din trei credite este pierdut, arată un raport al creditorilor internaţionali, iar situaţia nu pare să se amelioreze în viitorul apropiat. Grecia este în al şaselea an de recesiune.

Suma totală a împrumuturilor neperformante din sistemul bancar din Grecia este de aproximativ 66 miliarde de euro. Creditele neperformante au crescut puternic în primul trimestru al anului, de la 24,2% la 29% la finele lunii martie.

Aproximativ 40% din suma totală a creditelor neperformante este însă acoperită de provizioane, se arată în raportul Troicii, citat de presa elenă.

Totodată, reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional au precizat că băncile din Grecia vor fi supuse unor teste de stres, pentru a le evalua capacitatea de a rezista crizei.

Grecia a evitat falimentul prin două pachete de împrumuturi externe în valoare de peste 200 de miliarde de euro, după ce îndatorarea foarte ridicată a ţării a făcut imposibilă rostogolirea datoriei pe piaţa financiară.

Grecia este în al şaselea an de recesiune. Criza financiară şi şomajul foarte ridicat afectează afacerile băncilor, după ce acestea au înregistrat pierderi uriaşe.

Şomajul din Grecia a urcat de la 26,8% în martie la 26,9% în aprilie, un nou nivel record.

Tags:
Ultima oră
09:19 - Românii cumpără apartamente și case la mare. Cât costă locuințele de lux din Mamaia Nord (VIDEO)
08:36 - Cel mai aglomerat weekend pe litoralul românesc. Surprize în topul celor mai căutate stațiuni: „Cererea este mai mare ca oferta” (VIDEO)
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic