Bani aruncați pe fereastră: Cei 62 de bolnavi de mastocitoză primesc tratamente ineficiente de peste un milion de euro

Bani aruncați pe fereastră: Cei 62 de bolnavi de mastocitoză primesc tratamente ineficiente de peste un milion de euro
Foto: jurnalul.ro

Tratamentul pentru un bolnav de mastocitoză se ridică la suma de peste 20.000 de euro pe lună. Banii necesaripentru terapie sunt decondați de la stat. Cu toate că, produsele farmaceutice costă foarte mulți bani, pacienții nu simt o îmbunatațire a stării de sănătate, acestea fiind ineficiente. În schimb, pastilele optime costă anual 1.200 de euro, dar nu sunt decontate, nici produse în țara noastră.

"Una dintre dificilele boli rare, mastocitoza – afecțiunea care se manisfestă prin apariția unor pete roșii pe corp și care, mai grav, îi împiedică pe bolnavi să asimileze aproape orice fel de medicament – nu are un tratament util omologat în România. Bolnavii primesc în schimb citostatice scumpe și ineficiente. Peste milion de euro costă aceste citostatice bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate", susține Nicoleta Nidelean unul din cei 62 de bolnavi depistați cu mastocitoză.

Potrivit Nicoleta Nidelean, pastila care este cu adevărat eficientăîn tratarea acestei boli este cromoglicatului de sodiu, aceasta ținând maladia sub control, noteazălibertatea.ro

Cu toate că se luptă de trei ani să obțină recuoașterea cromoglicatului ca medicamment terapeutic, eanu a reușit să facă acest lucru.

Reprezentanții ANM au declarat că “momentan cromoglicatul de sodiu nu are ca indicație mastocitoza, iar practica terapeutică – fie medici, fie comitete de experți – nu este suficientă pentru a recomanda includerea acestei indicații”. Cu toate aceste, reprezentanții ANM recunosc câteva rânduir mai hos că produsul clomoglicat de sodiu “Nu înseamă că nu este eficient sau sigur în mastocitoză”.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)