Prima sucursală a unei bănci chinezești, deschisă oficial în România: Reprezentanții BNR prezenți la lansarea oficială organizată la Parlament (FOTO)

Prima sucursală a unei bănci chinezești, deschisă oficial în România: Reprezentanții BNR prezenți la lansarea oficială organizată la Parlament (FOTO)
Foto: B1.ro

Cu ocazia unei ceremonii oficiale ce a avut loc la Parlament cu participarea reprezentanților BNR, ai Guvernului și ai Parlamentului, Bank of China și-a lansat oficial prima sucursală la București.

“Vom direcționa întreprinderile chineze să investească în regiune și în România. Sucursala de la București e un nou punct de plecare pentru Banca Chinei. E cea mai veche bancă din China, de 107 ani funcționează. Are astăzi 320.000 de angajați, peste 11.000 puncte de lucru, 3.200 miliarde de dolari active listate, 30 miliarde dolari profit net”, a declarat Liu Liange, președintele Consiliului de administrație al Bank of China, cu ocazia acestui eveniment.

Banca Națională a României a fost reprezentantă la acest eveniment de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu care a mulțumit oficialilor chinezi pentru decizia de a investi în România și a îndemnat la noi oportunități pentru mediul de afaceri și economie.

„În numele Consiliului de Administrații al BNR doresc să transmit calde urări de bun venit în România reprezentanților Bank of China cu ocazia deschiderii oficiale a primei sucursale Bank of China. Acest moment consemnează continuitatea în promovarea colaborării financiare bilatere și evoluțiile pozitive în contextul unui mediu financiar binar. (…)

Înființarea sucursalei Bank of China la București survine ca o continuare a acestor evoluții în sfera relațiilor de colaborare bilaterale și îmi exprim convingerea că noi oportunități vor fi valorificate servind mediului de afaceri și economiei prin facilitarea unor mai bune vizibilități a companiilor românești și chineze precum și a sprijinului acordat dezvoltării activității acestora inclusiv a operațiunilor lor financiare”, a subliniat Florin Georgescu.

Un mesaj special de deschidere a cooperării cu statul chinez a venit și de la președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, care a invitat la noi oportunități privind dezvoltarea relațiilor bilaterale România – China și la aprofundarea relațiilor dintre UE și statul chinez

„Deschiderea Bank of China la București reprezintă un moment deosebit de important pentru România și pentru China sub auspiciile aniversării a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și de 15 ani de la semnarea parteneriatul comun amplu de prietenie și colaborare. (…) Doresc să transmit personal mulțumiri conducerii BNR și guvernatorului Mugur Isărescu pentru contribuția la extinderea și aprofundareadialogului dintre România și Republica Populară Chineză pe căi competitive, pragmatice și transparente în calitate de parteneri tradiționali. (…)

În contextul exercitării de către România a președinții rotative a Consiliului Uniunii Europene, România a acordat o atenție specială extinderii și consolidării agendei referitoare la dezvoltarea relației cu China în perspectiva unor progrese foarte importante care se prefigurează pentru anul viitor. Acest context european ne invită în mod favorabil să utilizăm formatele de colaborare și instrumentele adecvate de substanțiere și diversificare a relațiilor economice și investiționale dintre România și China în cadrul prieteniei și respectului reciproc, precum și a reperelor fundamentale ale politicii externe a fiecărui dintre statele noastre, precum și cu opțiunile strategice ce sunt asumate.

Dincolo de dezideratele de dezvoltare economică interne, România își dorește o mai bună agrenare și participare în proiectele între Europa și China prin valorificarea platformei de cooperare existente precum Strategia Uniunii Europene pentru conectivitatea Europa- Asia sau platforma de conectivitate între UE și China. Dorim ca acestea să fie profitabile și pentru România și de aceea să determinăm sinergii sporite între acestea și formatul 17+1 de cooperare între Europa Centrală și de Est și China sau cu proiectul centurii unice de legătură Europa-China cu un caracter dezvoltat ca o succesoare a modernizării marelui drum al mătăsii”, a subliniat Teodor Meleșcanu.

Un mesaj de felicitare pentru BNR privind primirea pe piața românească a sucursalei băncii chineze a venit și din partea Guvernului prin vocea secretarului general Antonel Tănase.

„Ne aflăm în fața unei realizări importante a cooperării economice și financiare bilaterale între România și China care va fi benefică pentru toate părțile importante având în vedere dezvoltarea treptată a cooperării economice dintre China și regiunea Europei Centrale și de Est și reducerea distanței dintre Europa și Asia. (…) În numele Guvernului aș dori să mulțumesc BNR și guvernatorului Mugur Isărescu pentru sprijinul acordat în ultimii ani pentru acest important proiect. În același timp aș dori să mulțumesc conducerii Băncii Chinei pentru includerea României în portofoliul său de activități externe. Atenția specială acordată pieții românești ne dă încrederea că împreună vom putea valorifica în continuare climatul de afaceri atractiv din România prin noi investiții și proiecte sectoriale”, a afirmat Antonel Tănase, secretar general al Guvernului României.

La rândul ei, ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, Jiang Yu, a susținut că înființarea sucursalei de la București a marcat două recorduri noi și a opinat că dezvoltarea Chinei nu reprezintă azi o amenințare pentru nimeni, ci este o oportunitate clară de cooperare.

“Nu e doar prima bancă chineză care deschide o sucursală la București, ci e și cea mai mare bancă străină care se stabilește în România și va rupe barajul cooperării financiare dintre cele două țări”, a afirmat ambasadoarea Chinei la București.

Bank of China este una dintre cele mai mari bănci deținute de statul chinez, situându-se pe locul patru în lume ca valoare a activelor – după alte trei bănci chineze.

Oficiali băncii şi-au anunțat, încă din 2011, intenția de a veni în România, însă pentru a intra în România, ar avea nevoie de aprobarea Băncii Naţionale a României (BNR). În intervalul 28 februarie – 5 martie 2019, însă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a întreprins o vizită oficială în China, la invitaţia omologului său chinez. În cadrul vizitei discutându-se „promovarea cooperării financiare” şi având loc o întâlnire cu conducerea Bank of China.

Intrarea băncii în România se înscrie în planurile generale anunţate de China de ani de zile cu privire la investiţiile pe care ar dori să le facă în ţara noastră. Printre domeniile vizate de China pentru investiţii numărându-se infrastructura de transport şi cea de energie (în speţă reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă).

Bank of China mai are sucursale în Ungaria și Polonia.