Băsescu: FMI nu este biciul lui Dumnezeu peste Guvern şi Parlament

Băsescu: FMI nu este biciul lui Dumnezeu peste Guvern şi Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la o conferinţă pe teme economice, că „FMI nu este biciul lui Dumnezeu peste Guvernul României şi peste Parlament” şi că al doilea program cu Fondul este „100% al Guvernului României”.

Potrivit preşedintelui, coordonatele pe care se desfăşoară acţiunea guvernamentală în anii 2011 şi 2012 sunt legate de consoldiare fiscală, guvernanţă fiscală şi reformă fiscală, consoldidare financiar-bancară, stabilizarea preţurilor, guvernanţa întreprinderilor de stat şi piese de produs funcţionale- energie gaze.

Traian Băsescu a explicat că va trebui să avem un calendar clar al liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze.

„Sunt mai optimist decât prognozele şi cred că putem depăşi procentul de 2% de creştere econimică anul acesta, dar oficial ne menţinem la 1,5%”, a declarat Traian Băsescu, la conferinţa „Revenirea economiei”, organizată de Ziarul Financiar.

Preşedintele a menţionat că avem nevoie de o stabilizare a soldului de cont curent. Obiectivul este ca în 2011 şi 2012 deficitul de cont curent să nu depăşească 5 procente din PIB „ceea ce este relativ dificil de realizat, dar nu este imposibil”.

Avem nevoie de o stabilizare a soldului de cont curent

Referitor la subvenţii, Traian Băsescu a spus că subvenţiile trebuiesc acordate celor care au adevărată nevoie.

„Obiectivul nu este să tăiem subvenţia ci să focusăm asistenţa socială. Nimeni dintre cei care au real nevoie nu va fi abandonat. Da, reducem asistenţa socială, dar o focusăm către cei care au nevoie. Nu mai spunem că este şi nedreaptă subvenţia la încălzire. Este extrem de inechitabil ajutorul social pe care îl acordăm acum. De ce sa dai subvenţie unuia cu salariu mare? Doar pentru că stă la bloc?”, a mai spus preşedintele.

Traian Băsescu, despre subvenţiile acordate inechitabil

Traian Băsescu a precizat că pentru anul 2012 se doreşte un deficit de maximum 3% şi consolidarea fiscală şi creşterea competitivităţii, iar mijloacele prin care aceste obiective, în afară de creştere economică şi investiţii, “nu pot să omită restructurarea cheltuielilor, continuarea procesului de reducere a cheltuielilor statului”.