BERD a înrăutăţit estimarea economică pentru România. PIB-ul pe termen scurt ar putea fi afectat

BERD a înrăutăţit estimarea economică pentru România. PIB-ul pe termen scurt ar putea fi afectat
Foto: romanialibera.ro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum şi pentru 2013. În plus, contextul economic extern şi criza politică internă ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

Practic, BERD a revenit asupra rpognozei cde creștere din luna mai, când instituţia bancară ridicase prognoza pentru România de la 0,8% la 1,2%.

Încetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă„, se arată într-un raport BERD, citat de Mediafax.

De asemenea, creşterea economică ar urma să încetinească pe toată zona monitorizată de BERD, de la 4,6% anul trecut la 2,7% în acest an şi 3,2% în 2013, ca urmare a extinderii către Est a impactului crizei din zona euro. Ţările mai expuse sunt cele din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Banca estimează un avans al regiunii de 0,7% în acest an şi de 1,7% anul următor. Se estimează că Slovenia, Ungaria și Croația vor înregistra o contracție a economiei, Turcia va înregistra o mică încetinire, iar Rusia va avea un avans semnificativ față de estimarea anterioară.

Ultima oră
07:31 - Prețurile au explodat în 2021. Scumpiri cu peste 30% la alimente
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)