BNR a împrumutat zece bănci cu șase miliarde de lei, dar cererea a fost de 2,5 ori mai mare

BNR a împrumutat zece bănci cu șase miliarde de lei, dar cererea a fost de 2,5 ori mai mare
Foto: cotidianul.ro

Banca Națională a României a împrumutat luni zece bănci comerciale cu șase miliarde de lei, pe o perioadă de o săptămână. Cererea, însă, a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde de lei.

BNR a anunțat că va acorda băncilor comerciale cel mult șase miliarde de lei, aceasta fiind prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrală împrumută instituțiile de credit prin operațiuni repo, relatează Mediafax. Banii sunt acordați pro-rata, în functie de un indice rezultat în urma împărțirii sumelor subscrise și a valorii prezentate de banca centrală.

Potrivit dealerilor, suma de 15,1 miliarde de lei se datorează inclusiv supralicitării de unele bănci ca în urma alocării pro-rata instituțiile să primească mai mulți bani.

Prin licitațiile repo, BNR oferă lichidițăți băncilor comerciale și preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Din octombrie 2011, BNR a organizat săptămânal câte o licitație repo.

Săptămâna trecută BNR a împrumutat opt bănci comerciale, cu 12,07 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro).

Sumele împrumutate și numărul de bănci au crescu vizibil în iunie, după ce BNR a majorat la sfârșitul lui mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de titluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanții în cadrul unei operațiuni de piață monetară.