BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011, la 5,1%

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011, la 5,1%
Foto: evz.ro

Mugur Isărescu a anunţat, joi, că Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%, arată Mediafax.

„Prognoza pentru sfârşitul anului nu cuprinde majorarea care înţelegem că se va întâmpla în toamnă la energia termică. La comubustibil probabil că vor mai avea ceva majorări, nu foarte mari însă. Pentru la anul, atât preţurile produselor din tutun, cât şi preţurile volatile, legume şi fructe îşi vor diminua sensibil contribuţia”, a arătat guvernatorul BNR, citat de sursa precizată.

Mugur Isărescu a precizat că deşi inflaţia anuală va fi în creştre până în vara anului 2011, banca centrală nu se aşteaptă şi la o accentuare a creşterii preţurilor.

Guvernatorul BNR a explicat că avansul ratei anuale a inflaţiei se datorează efectului de bază negativ, adică raportarea creşterilor lunare din prima parte a anului la cele din anul anterior, care au fost mult mai mici.

„Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul doi, ca urmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a gestiunii cererii agregate realizată prin instrumentele băncii centrale, în special a presiunilor generate – similar cazului majorităţii economiilor emergente – de evoluţia preţurilor internaţionale ale produselor alimentare şi combustibililor”, arată cu comunicat BNR.

În februarie rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% până la 8,01%, nivel maxim întregistra după luna august 2008.

Inflația, în creștere

Ultima oră
22:56 - Garda Forestieră Suceava susține că nu a identificat nereguli sau tăieri ilegale de arbori pe fondul forestier unde au fost agresați un activist și doi jurnaliști
22:47 - EXCLUSIV // City Insurance intră în faliment. Ce se întâmplă cu șoferii care au polițe de asigurare RCA
22:30 - Anda Adam s-a logodit: „Inelul e în seif, că e prea scump”. Cine e bărbatul care a cerut-o în căsătorie
22:11 - Valeriu Gheorghiță, convins că redeschiderea școlilor va duce la creșterea numărului de cazuri COVID în rândul copiilor: Proporțional, vor fi mai mulți și la ATI (VIDEO)
21:46 - Ce părere are Gică Hagi despre nunta Simonei Halep și a lui Toni Iuruc
21:45 - Valeriu Gheorghiță: La 15 octombrie am putea să depășim 17.000 de infectări pe zi, media la o săptămână. Asta înseamnă vârfuri de 20.000 de cazuri COVID pe zi (VIDEO)
21:28 - Alina Gorghiu și-a șters postarea în care condamna atacul mafiei pădurilor asupra activiștilor de mediu: „Ce se poate înțelege din asta? Gheorghe Flutur e în #echipacâștigătoare”
21:26 - Valeriu Gheorghiță: „Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare”
21:01 - Reprezentanța Comisiei Europene în România, reacție la cazul jurnaliștilor bătuți în Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur, când documentau despre mafia pădurilor: Autoritățile să protejeze libertatea presei!
20:49 - Florin Cîțu răspunde contestatarilor: „Oricine spune că ar trebui să cadă acest guvern este o persoană iresponsabilă” (VIDEO)