BNR își cumpără mașină nouă de tipărit bani

BNR își cumpără mașină nouă de tipărit bani
Foto: Business24.ro

Imprimeria BNR virează anul acesta la buget doar jumătate din profitul net înregistrat, față de cota de 85%, deoarece are nevoie de resurse financiare pentru achiziția unei mașini de tipărit bancnote în relief, în urma unui memorandum aprobat de Guvern la solicitarea guvernatorului BNR. Anul trecut, imprimeria BNR şi-a majorat profitul de aproape 10 ori, scrie Ziarul Financiar.

În 2001 imprimeria BNR a devenit prima din Europa care tipărește bancnote pe suport polimeric. Și în prezent este singura care tipăreşte în mod curent acest tip de bancnote în Europa.

Principala activitate a Imprimeriei BNR este fabricarea biletelor de bancă. „Acestă modificare va duce la creşterea sursei proprii de finanţare a investiţiei în cadrul Regiei Autonome Imprimeria Băncii Naţionale cu 228.000 lei. Investiţia se referă la maşina de tipărit în relief, care va conduce la îndeplinirea integrală a obiectivului principal de activitate al regiei, respectiv tipărirea biletelor de bancă pentru asigurarea necesarului de numerar al ţării”, a declarat Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Mediafax.

Profitul net va fi repartizat în cotă de 50% sub formă de vărsăminte la bugetul statului şi 40% pentru constituirea sursei proprii de finanţare, în urma aprobării bugetului pe anul 2012 al Imprimeriei BNR. De asemenea, datorită extinderii activităţii regiei, personalul Imprimeriei a fost majorat cu şapte posturi, conform memorandumului.

Ultima oră
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”
21:18 - Ludovic Orban: Noi nu mai avem posibilitatea statutară și legală să oprim Congresul PNL. Nimeni nu va intra în sală dacă nu are certificat verde (VIDEO)
21:08 - Ludovic Orban: „A fost un mandat foarte greu de președinte PNL. Partidul era demoralizat, nu era unit”