BNS, despre concedierile masive, după suprataxarea angajaţilor cu part-time: „Guvernele României trag cu tunul în vrăbii”

BNS, despre concedierile masive, după suprataxarea angajaţilor cu part-time: Guvernele României trag cu tunul în vrăbii
Ce salariați din România beneficiază de scutirea de taxe și impozite. Sursa: Pexels

Sindicatele critică virulent modificarea Codului fiscal prin supraimpozitarea contractelor part-time.  Dumitru Costin, președintele BNS susține că deși foarte multe dintre ele sunt contracte `la gri`, Guvernul nu a fost capabil să găsească soluțiile adecvate:

Reacția BNS, după supraimpozitarea contractelor part-time

„În momentul în care Guvernul a făcut acele modificări de Cod fiscal, atât pe part-time-uri, cât și pe micro-întreprinderi, a luat aceste decizii în principal din cauza faptului că foarte multe dintre ele sunt contracte la gri, cum sunt ele numite.

Adică facem un contrăcţel acolo, la salariul minim și pe 2 ore, plătim contribuție la pensii și la sănătate, salariu minim 2 ore și în rest, banii la trai.

Ca de obicei, guvernele României trag cu tunul în vrăbii. Aceasta este o expresie care îmi place și care ajută pe mulți să înțeleagă sau ar trebui să înțeleagă.

Deci, în loc să găsească soluții pentru vrăbiile respective, au tras cu tunul. Adică au venit cu o modificare de Cod fiscal care produce pagube, distruge, dar obiectivele reale nu și le ating”, a spus Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).

Ce categorii de angajaţi sunt cel mai afectaţi

În jur de 28.000 de contracte de muncă au fost transformate în contracte cu normă întreagă, în timp ce 16.500 de contracte au fost încheiate definitiv, adică sunt oameni cărora fie le expiraseră actele, fie le-a expirat contractul de muncă part-time, fie au fost dați afară.

În special, e vorba de coafeze, oameni care se ocupau de curățenie, îngrijitori, grădinari sau chiar IT-iști, pentru că și acolo sunt astfel de contracte.

Cea mai mare nemulțumire a mediului privat este faptul că atunci când trebuie să plătească un angajat pe contract part-time trebuie să îi plătească contribuțiile la nivelul salariului minim pe economie.

Suprataxarea contractelor part-time, un eșec cu repetiție

De altfel, într-o intervenție pentru B1 TV, consultatul economic Adrian Negrescu a avertizat că fix acest lucru se va întâmpla.

„Dacă ai un angajat care-ți lucrează o oră pe zi, până acum plăteai 119 lei taxe către stat. Acum ajungi la 1.083. La două ore plăteai 238, acum 1.083.
Deci au crescut atât de mult taxele încât nimeni nu-și va mai permite să plătească la alb astfel de contracte și probabil, din păcate, se va merge din nou pe munca la negru. Asta va aduce mai puțin bani la buget decât anticipează autoritățile prin această supraimpozitare. Deci la 1,1 milioane de contracte vă dați seama că mai mult de jumătate dintre ele vor trece în economia subterană”, a spus Negrescu.

El a ținut să precizeze că din Guvernul actual, care a impus supraimpozitarea, fac parte și liberalii. Aceiași liberali care s-au pronunțat împotriva aceestei măsuri când ea a fost adoptată pe vremea lui Dragnea: „Interesant e că, la 1 ianuarie 2020, a fost eliminată această supraimpozitare și liberalii ne spuneau atunci… au făcut chiar și o moțiune simplă în Parlament în care acuzau că nu facem altceva decât să ducem munca în economia subterană, că afectăm firmele și libertatea oamenilor care au mai multe joburi”.

Adrian Negrescu a mai susținut că măsura supraimpozitării e o decizie fără cap și fără coadă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)