Bogdan Chiriţoiu (Consiliul Concurenței), despre controalele la bănci: Nu investigăm preţuri, ci dacă au fost înţelegeri între unii actori de pe piaţă

Bogdan Chiriţoiu (Consiliul Concurenței), despre controalele la bănci: Nu investigăm preţuri, ci dacă au fost înţelegeri între unii actori de pe piaţă
În imagine: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că instituția pe care o conduce face controale la principalele bănci din ţară cu privire la ROBOR. Ei vor să afle dacă a existat vreo înțelegere ca indicele să fie ținut ridicat în mod artificial.

Chiriţoiu, despre verificările Consiliului Concurenței la bănci

„Derulăm de ieri dimineaţă o serie de controale la principalele bănci din ţară, controalele sunt derulate în continuare, deci ele nu sunt finalizate şi cu siguranţă analiza concluziilor va dura. Deci, vom ieşi şi vom comunica în momentul în care avem mai multe informaţii”, a declarat Chiriţoiu, citat de Agerpres.

El a remarcat faptul că primele care au vorbit despre control au fost chiar companiile: „Ceea ce ne-a surprins, nu suntem obişnuiţi, companiile să anunţe ele că sunt investigate de Consiliul Concurenţei, nu ştiu de ce au făcut-o”.
Bogdan Chiriţoiu a precizat apoi că ei nu investighează prețurile sau creșterea dobânzilor în sine, ci vor să afle dacă a exitat o înțelegere între unii actori de pe piaţă ca această creştere să fie mai mare decât ar fi justificată.

„Foarte important de spus – noi nu investigăm preţuri. Şi e normal ca preţurile să crească, inclusiv dobânzile să crească sau să scadă, în condiţiile pieţei. În momentul de faţă avem o inflaţie foarte mare, de două cifre, deci preţurile cresc. Ce faci când cresc preţurile? Ai două pârghii să opreşti creşterea preţurilor. Pe de o parte, Guvernul, prin Ministerul de Finanţe, reduce cheltuielile publice, reduce deficitul bugetar: pe cealaltă parte, Banca Naţională creşte dobânzile. O creştere a dobânzilor în piaţă e normală, e mecanismul prin care luptăm cu creşterea preţurilor. Deci, noi nu investigăm creşterea dobânzilor în sine, ci vrem să vedem dacă nu cumva, pe acest climat unde era normal să aibă loc o creştere a dobânzilor, nu există şi înţelegeri între unii actori de pe piaţă care să facă această creştere mai mare decât ar fi ea justificată”, a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Chirițoiu a precizat că au existat informații în piață, dar, în principiu, instituția pe care o conduce s-a autosesizat.

„Dacă există dovezi de încălcare a legii, atunci noi vom aplica sancţiuni, după ce dăm posibilitatea companiilor să se apere, evident. Dacă nu suntem convinşi de apărările lor, vom aplica sancţiuni ca oricărei alte companii”, a mai afirmat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe