Profesorul de economie Bogdan Glăvan a criticat pornirea politicienilor de a majora salariile bugetarilor la grămadă, punctând că e nevoie de creșteri doar în anumite sectoare. A da salarii mai mari tuturor echivalează cu o creștere a datoriei publice și cu perpetuarea ineficienței în sistemul bugetar. Glăvan a mai afirmat că promisiunile Guvernului de creștere a salariului minim sunt gogoși.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV, în contextul în care Guvernul pregătește noi majorări de salarii în sectorul bugetar fix în luni de alegeri – iunie și septembrie.
„Ne aflăm într-o incoerență totală. Salariile anumitor bugetari merită să crească, fără îndoială, pentru că vedem că oamenii pleacă din administrația publică, din armată. Citeam chiar ieri o știre care spunea că absolvenții de învățământ superior tehnic refuză să rămână în armată după acei câțiva ani în care sunt obligați să stea acolo. Și pleacă. Deci e limpede că anumite părți ale sectorului public au nevoie de oameni și au nevoie de oameni de calitate.
Însă problema aceasta e ascunsă, e camuflată, e dată distorsionat complet prin această analiză stahanovistă. Cu toții la grămadă, hai să le dăm tuturor, hai să mărim toată anvelopa salarială!
Asta e problema de fapt. Eu nu critic Guvernul pentru că mărește salariile în anumite sectoare sau pentru anumiți oameni, critic faptul că mărește la grămadă. Chestiunea asta nu poate decât să ducă la creșterea datoriei publice în continuare, la menținerea ineficienței sectorului public și e o risipă de bani”, a declarat Bogdan Glăvan.
Despre majorarea salariului minim, plănuită pentru 1 iulie, dar încă incertă, profesorul a afirmat: „Majorarea salariului minim e o gogoașă, o intoxicare livrată mereu de politicieni, care ascuns publicului ce înseamnă de fapt salariul minim. Salariul minim e o interdicție, o prohibiție, o pedeapsă. Nu ai voie să plătești pe nimeni sub un anumit salariu. Faptul că Guvernul decide așa ceva n-are nicio legătură cu realitatea și cu ce se întâmplă în economie. Guvernul nu poate să vadă fiecare angajator câți bani bagă în buzunarul fiecărui angajat, că acolo sunt și salarii, și bonusuri, și bacșișuri, sunt multe lucruri. Și Guvernul spune ”am eu grijă de voi, vă cresc salariile” de parcă ar putea face așa ceva, fapt ce afectează piața muncii și economia și-i face pe angajator să spună: ”OK, dacă mă obligi să măresc salariul ăsta oficial, hai să văd ce fac eu de acum încolo, o să diminuez bacșișul, o să diminuez tichetele de masă, o să-i pun să lucreze ore suplimentare, o să-i dau pe unii afară, îi înlocuiesc cu mașini”. Deci niciodată Guvernul nu poate să stabilească el câți bani să câștige cineva. Asta n-o poate face decât în sistemul bugetar”.