Bolnavii cheamă ambulanța pentru a scăpa de coplată

Bolnavii cheamă ambulanța pentru a scăpa de coplată

Reprezentanții Serviciului de Ambulantã Vaslui se plâng cã numãrul solicitãrilor la salvare a înregistrat o creștere cu aproximativ 25% imediat dupã introducerea coplãții în spitale. Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță , bolnavii consideră cã, odatã ajunși la unitãțile medicale ca și cazuri de urgențã, vor scãpa de plata taxei de externare.

“Populația nu întelege cã nu trebuie sã abuzeze de Ambulanțã pentru cã s-ar putea sã fim puși în situația de a nu putea ajunge la adevãratele urgențe. Oricum, coplata pentru pacienți nu se stabilește dupã modul în care ajung bolnavii la spital, ci de diagnosticul pus de cãtre medici la internare. Așa cã nu orice pacient care ajunge la spital cu ambulanța este o urgențã și în mod obligatoriu nu va mai plãti taxa de externare”, a declarat managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa, scrie Agerpres.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a precizat că pacienţii internaţi din 1 aprilie vor plăti la externare, indiferent de durata petrecută în spital, o sumă între 5 şi 10 lei.

Această taxă nu se plăteşte pentru internările de urgenţă, toate internările pacienţilor cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, nici de către copiii până la 18 ani, gravidele şi lauzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei şi cei cu statut de persoane cu handicap.