Chinezii și arabii se bat pe cele mai valoroase active din agribusiness-ul românesc

Chinezii și arabii se bat pe cele mai valoroase active din agribusiness-ul românesc
Foto: brisegroup.ro

Brise Group, unul dintre cele mai mari grupuri din agribusiness din România, controlat de omul de afaceri Marius Bucur, a anunțat încheierea unui parteneriat strategic cu fondul chinez de investiţii CEE Equity Partners, finanțat de guvernul chinez, informează Newsweek.Potrivit surselor din piaţă, CEE Equity Partners va investi peste 50 de milioane de euro în modernizarea, integrarea, dezvoltarea şi construcţia unor hub-uri logistice şi silozuri de cereale uşor accesibile pe întreg teritoriul României.

Anul trecut, Agricost, compania antreprenorului român Constantin Duluțe, a fost preluată de fondul de investiții al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Al Dahra, pentru o sumă neconfirmată încă de aproape 250 de milioane de euro. A fost cea mai importantă tranzacție din toate timpurile din agribusiness-ul românesc.

Este tot mai clar că investitorii străini se bat să îşi facă loc în agribusiness-ul românesc, atât în producţie, cât şi în comerţul cu cereale sau distribuţia de materii prime agricole, sectoare dominate de companii cu acţionariat străin. Asta în contextul în care, anul trecut, România a fost cel mai mare producător de floarea soarelui și porumb din spațiul UE și al treilea la grâu, precizează Newsweek.

CEE Equity Partners are deja în portofoliu 16 tranzacţii pe piețele din regiune. Chinezii au o dispoziție de investiții între 20 și 100 de milioane de dolari pentru regiune, asta în timp ce arabii de la Al Dahra au jumătate de miliard de dolari și doar pentru agribusiness-ul românesc.