Bulgaria şi Letonia: cele mai mici rezerve de gaze din UE

Bulgaria şi Letonia: cele mai mici rezerve de gaze din UE
Foto: captură YT

Bulgaria rămâne în urmă față de restul țărilor europene în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului de a-și umple depozitul de gaze cu cel puțin 80% până la sfârșitul lunii octombrie.

Analiza este realizată pe baza informațiilor de la Infrastructura de Gaze din Europa (Gas Infrastructure Europe), cu sediul la Bruxelles, ce monitorizează starea instalațiilor de stocare a gazelor din Uniunea Europeană, conform publicației Dnevnik, citată de Rador. Şi Ungaria pare să stea liniştită cu rezervele de gaze asigurate până acum la doar 58,6%

Potrivit acesteia, singurul depozit de gaze din Bulgaria – Ciren – este plin în proporție de 56,35%, ceea ce reprezintă cea mai mică valoare din UE după cea din Letonia, cu 55,29%.

Şi Letonia îşi încarcă rezervele cu întârziere

Președintele Consiliului de Administrație al Bulgargaz, Ivan Topchiiski, a asigurat că nu va fi nicio problemă până la sfârșitul lunii octombrie întrucât direcționarea cantităților de gaz se derulează conform planului.

Nici Letonia nu primește gaz de la Gazprom din cauza refuzului său de a plăti în ruble; săptămâna trecută, presa rusă a anunţat reluarea livrărilor de gaz natural  dar chiar şi aşa, ritmul de umplere a depozitelor rămâne după cel din Bulgaria.

În UE rezervele trebuie să fie de 85% înainte de iarnă

La 27 iunie, UE a obligat autoritățile naționale să umple cel puțin 80% din depozitele de gaz până la 1 noiembrie și 90% înainte de iernile următoare.

Monitorizarea făcută de Gas Infrastructure Europe arată că, în prezent, 75,55% din depozitele de gaze în UE sunt pline; în Danemarca și Suedia nivelurile sunt de peste 90%, în Polonia – 99% iar Portugalia sunt pline.

Germania are stocurile din rezervoare la 77,79% iar România, rezervele reprezintă abia 66,9% din depozitul de gaze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`